Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
5

Jaïr Wessels geliquideerd in Breukelen (Maandag-UPDATE)

Een oude foto uit een vergeeld voetbal-album, dat is alles wat we hadden. Die foto is hier gewoon terug te vinden. Hier...

Een oude foto uit een vergeeld voetbal-album, dat is alles wat we hadden.

Die foto is hier gewoon terug te vinden. Hier.

Jaïr 5e van links achterste rij

Het waren zijn teamgenoten - gecontacteerd door Panorama-medewerker Roel Janssen - die ons bevestigden dat we goed zaten. Wellicht dat Opsporing Verzocht morgen met beter beeld komt, maar voorlopig kunt u het dus met deze plaat uit 2002 doen. 

Roel Janssen appt: "Jaïr zat op zijn 15e bij de B-junioren van AFC-Amsterdam. De bijgaande foto komt uit de persmap van AFC, die van 1 september 2002 is. Hij was toen nog maar bijna 16 jaar oud. Hij is van 4-9-1986 en woonde destijds in Uithoorn." 

Spanje en Marokko

Vrijdagmiddag rond de klok van drie uur is Jaïr Wessels doodgeschoten op een parkeerterrein bij het treinstation van Breukelen. Een onderwereldliquidatie waar andere media al veel over hebben bericht.

Het Parool schrijft: "Hij zou onlangs samen met andere in Amsterdam actieve criminelen een partij van ongeveer vierhonderd kilo cocaïne hebben 'geript' (gestolen). Hij werd er in het criminele milieu bovendien van beschuldigd informatie te hebben doorgespeeld aan de groep rond crimineel Danny K. Wessels verbleef de laatste tijd veel in Spanje en Marokko."

Getuigen

We kunnen ons voorstellen dat de politie nog op zoek is naar getuigen. Hoe is de schutter weggekomen daar in Breukelen.?Verder wat algemene gegevens: Jaïr heeft vastgezeten voor een moord- of ontvoeringspoging op Etou's Belserang in 2011, die gisteren moest voorkomen in een mishandelingszaak. Daar waren geheel toevallig bij, zie hier..

Lampion

Die zaak die Jaïr in verband bracht met Belserang heette bij de rechtbank Lampion en de uitspraak vinden we nog altijd terug op rechtspraak.nl. Zie hier. Dat was in november 2011. Criminelen communiceerden toen nog met Ping met elkaar. Misschien is dat nog steeds zo. Maar ook Ping kon worden gekraakt, dat was het nadeel en dat bezorgde de recherche veel info over deze zaak.

De vrouw van Belserang belt die avond naar de politie, terwijl ze naast Etou's in een auto zit. Dat is het moment dat men door heeft 'dat er iets aan de hand is bij Osdorp en Zwanenburg.' Dat staat in het rechtbankverslag zo genoteerd:

Op 10 november 2011 omstreeks 01.27 uur, belden [betrokkene 1] en [getuige 1] (hierna te noemen: [getuige 1]) naar het alarmnummer 112 met de mededeling dat zij op de A9 vanuit Amstelveen richting Haarlem een Audi A3 met kenteken [kenteken] achtervolgden, omdat zij vermoedden dat de twee inzittenden van die auto van plan waren geweest om een liquidatie uit te voeren bij de woning van [betrokkene 1] gelegen aan de [adres]. [betrokkene 1] gaf in de gesprekken met het alarmnummer aan dat hij voor zijn leven vreesde en dacht dat hij net als zijn broer geliquideerd zou worden. 

Zwanenburg

Jaïr Wessels is die avond samen met een andere crimineel - York M. - op stap geweest, vermoedelijk om Etou's te liquideren. Maar die heeft hen tijdig in de gaten en zet een wilde achtervolging in op de snelweg bij Zwanenburg. Jaïr en York rijden hun wagen in de prak en vluchten verder, rennend als twee stropers door de weilanden. Op een bepaald moment meldt een zwaargewonde Jaïr zich bij de voordeur van een inwoner van Zwanenburg. Hij is ten einde raadt en schakelt de hulp van deze omstander in. Het doet denken aan een scene uit Fargo.

Dat lezen we zo terug:

Op 10 november 2011 omstreeks 02.28 uur werd halverwege het talud van de Rijksweg A9 ter hoogte van hectometerpaal 41.9 te Zwanenburg een zwarte Audi A3 voorzien van het kenteken [kenteken] aangetroffen. In of nabij de auto werden geen inzittenden aangetroffen en de auto was ernstig beschadigd (total-loss). Uit onderzoek bleek dat de Audi was gestolen en dat de kentekenplaten vals waren. De Audi lag nabij een sloot en aan de overzijde van die sloot waren op de kant sporen zichtbaar, die erop duidden dat daar vermoedelijk personen uit de sloot waren geklommen.

Naast de Audi werd in het gras een vuurwapen, te weten een pistool van het merk Glock, type 17, aangetroffen. Dit pistool was doorgeladen en voor direct gebruik geschikt. In de kamer van het pistool bevond zich een 9 mm Luger patroon en in de patroonhouder zaten nog 12 patronen. In het portier van de Audi A3, aan de passagierskant, werden 15 patronen van kaliber 7.65 mm Browning aangetroffen. In en nabij de Audi werden verder nog de volgende voorwerpen aangetroffen: een blauw magneet zwaailicht, twee motorhelmen (één in de kofferbak van de Audi en één drijvend in de sloot parallel aan de Rijksweg A9), een zwarte muts, een afgeknipte sok en een honkbalpet.

Op 10 november 2011 omstreeks 03.22 uur meldde een inwoner uit Zwanenburg dat een zwaar gewonde man zich bij zijn woning had gemeld. De aldaar ter plaatse gekomen verbalisanten troffen een gewonde man aan, naar later bleek [verdachte], met kletsnatte en met gras en modder besmeurde kleding en schoenen. [verdachte] heeft tijdens het onderzoek door het ambulancepersoneel tegen de politie gezegd dat hij in een auto had gezeten, die betrokken was geweest bij een ongeluk. [verdachte] heeft zich op vragen over met wie hij op 10 november 2011 in de auto zat op zijn zwijgrecht beroepen.

Stoppelbaard

Interessant is ook de beschrijving die 'betrokkene 1' (Etou's Belserang) geeft aan de bestuurder van de Audi, vermoedelijk is dat dus Jaïr:

[betrokkene 1] heeft de chauffeur van de Audi omschreven als een grote, licht getinte man met Marokkaans/Turks uiterlijk, met een bol gezicht en een stoppelbaard. De man droeg een muts en handschoenen. Volgens [betrokkene 1] was de chauffeur groter dan de passagier, maar de passagier heeft hij niet goed kunnen zien, omdat deze wegdook. [verdachte] past volgens de politie in het signalement dat [betrokkene 1] heeft gegeven van de bestuurder van de Audi.

Vermoedelijk komt er nog veel naar voren over deze nu al geruchtmakende liquidatie.