Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
2

Italiaanse politie op zoek naar voortvluchtige moordenaar 'Rambo'

Honderden Italiaanse soldaten en politieagenten zijn op dit moment bezig aan een 'klopjacht' om de voortvluchtige Igor V...

Honderden Italiaanse soldaten en politieagenten zijn op dit moment bezig aan een 'klopjacht' om de voortvluchtige Igor Vaclavic te pakken te krijgen. 'Rambo' zoals de bijnaam van deze man in de media luidt heeft twee personen doodgeschoten en is toen op de vlucht geslagen. Hij zou op dit moment als een overlever ergens in de bossen schuilen, levend van wat hij kan jagen. De Italiaanse autoriteiten hebben het publiek gewaarschuwd dat de man een groot gevaar is, hij zou zo weer kunnen toeslaan.

De politie is bang dat hoe langer het duurt 'Rambo' te pakken te krijgen, hoe eerder hij het net weet te ontglippen dat op dit moment voor hem gespannen is. Vaclavic zou zich in een bosrijk gebied tussen Bologna en Ferrara bevinden, twee steden in het noorden van het land. Hij kan zich waarschijnlijk onderhouden met gestolen kippen, en het eten van wat er aan de bomen en planten groeit. Ondertussen heeft hij de stromende beekjes in het gebied om van te drinken.

De jacht begon nadat Vaclavic een man doodschoot na een mislukte beroving van een bar in Budrio, een plaatsje bij Bologna. Dat was op 1 april. Zie hier. Een week later wordt hij aangehouden door een politieagent en een boswachter, die hem van stroperij verdenken. Niet wetende dat hij dezelfde persoon is die al een dode op zijn geweten heeft. Vaclavic begint meteen te schieten en doodt de boswachter en verwondt de politieman ernstig. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen.

Aan de jacht doen op dit moment duizend overheidsdienaren mee, waaronder snipers met nachtvizier. Ook zijn er teams met honden op pad. Er worden grote stukken terrein afgekamd, waarbij de politie onderzoekingen doet in afgelegen en verlaten boerenpanden. Vaclavic zou op dit moment twee wapens op zak dragen en genoeg munitie om een slachting aan te richten.

Kenners zeggen dat hij liever sterft in de strijd dan dat hij zich zal laten wegstoppen in een gevangenis. 

Bewoners in de Italiaanse regio waar dit speelt zijn gespannen maar rustig. Een dergelijke situatie heeft zich de laatste decennia niet eerder voor gedaan.

Lees hier ons stuk over de arrestatie van een maffia-man afgelopen weekeinde. Hier.