Door: Martijn Haas
Misdaad

Italiaanse oud-rechercheur die crimineel werd omgekomen

Giovanni Aiello, ook bekend als 'Monsterhoofd' is overleden. Of zoals ze in Italië zeggen: "'Faccia del mostro' &ea...

Giovanni Aiello, ook bekend als 'Monsterhoofd' is overleden. Of zoals ze in Italië zeggen: "'Faccia del mostro' é morto." Hij is een in Italië bekende oud-politieman die later diep in de maffia belandde. De man met de groffe kop is in de branding bij een strand in het zuiden van het land omgekomen. Omstanders, strandliefhebbers, schrokken zich een hoedje toen de kolossale crimineel van het een op het andere moment neer viel, en niet meer op stond, terwijl hij zijn boot aan wal wilde brengen.

Aiello zou hebben behoord tot de 'Cosa Nostra'-maffiaclan in Calabrië. In dienst van deze organisatie zou hij hebben meegewerkt aan de moord op politieman Nino Agostina, die plaatsvond in Villagrazia di Carini. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij een aantal bomaanslagen en andere moorden in de late jaren tachtig van de vorige eeuw. De Italiaanse media noemen hem een van de donkerste figuren uit de misdaad.

Aiello werkte in het verleden bij de recherche in het Siciliaanse Palermo, waar hij in 1977 werd ontslagen. Hij zou geld hebben aangenomen van de misdaad, wat zijn vertrek heeft bespoedigd. De naam Monsterhoofd dankte hij mede aan de kolossale jaap in zijn wang, die volgens hem zou zijn ontstaan toen hij ooit na een hartaanval ongelukkig neerviel. Al worden dergelijke sneeën ook regelmatig uitgedeeld binnen de georganiseerde misdaad, met name als het om verraders gaat.

Er liep nog een uitgebreid onderzoek naar Aiello. Toch is hij nu 'onschuldig' gestorven, aldus zijn advocaat. Monsterhoofd zelf heeft altijd ontkend iets met de maffia van doen te hebben.