Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
1

Italiaanse justitie ontdekt geheime martelkamers van de maffia

De Italiaanse autoriteiten hebben een clandestien netwerk van geheime 'rechtbanken' ontdekt. Locaties die gebruikt wor...

De Italiaanse autoriteiten hebben een clandestien netwerk van geheime 'rechtbanken' ontdekt. Locaties die gebruikt worden door maffiaclans om onderlinge geschillen te beslechten. Deze locaties worden ook gebruikt om diegenen te straffen die de strikte codes van de Italiaanse onderwereld overtreedt.

Het onderzoek komt voort uit een grote operatie tegen de Ndrangheta, waarbij 1000 agenten betrokken waren en er 116 arrestaties zijn verricht. Hierover schreven we enkele dagen geleden ook al. Zie hier.

Justitie kwam de 'kamers' op het spoor door grote syndicaten nauw te volgen. De afgeluisterde maffiagodfather Rocco Morabito heeft op opnamen die zijn verzameld dingen gezegd als: "Hier ben ik de staat. De maffia waarbinnen ik opereer is de echte maffia."

De maffia-rechtbanken bestaan al lang. Maar ze zijn de laatste jaren belangrijker geworden vanwege de toegenomen jacht op de verschillende maffiaclans in Italië en daarbuiten. Het zijn locaties waarbinnen de onderwereld haar eigen bescherming hoopt te bewerkstelligen. Iedereen die de omerta doorbreekt wordt hier gestraft.

De zaken die zijn behandeld in deze rechtbanken hadden vaste thema's. Uiteraard het praten met de politie, als een van de grootste vergrijpen. Maar ook: het 'aanraken' van de vrouw van een andere gangster binnen de organisatie. Of het 'niet genoeg straffen' van een ander kaderlid.

Binnen de Ndrangheta mag een clanlid die voorkomt zijn eigen verdediging voeren. Het uiteindelijke lot ligt in handen van een comité van meerdere clanleiders.