Misdaad
3

Is An L. de moordenaar van Mieke Kuijpers?

Onlangs werd in België gezocht naar het lichaam van de al drie jaar vermiste Mieke Kuijpers (47) uit Helmond. ...

Onlangs werd in België gezocht naar het lichaam van de al drie jaar vermiste Mieke Kuijpers (47) uit Helmond. De actie leverde niets op. Volgens justitie is er één vrouw die precies weet wat er met Mieke is gebeurd: haar vriendin An L. Panorama spitte in het verleden van deze ex-gevangenbewaarster en stuitte op schokkende feiten. “Deze vrouw is levensgevaarlijk...”

Het is de ochtend van dinsdag 18 april 2017. Op de parkeerplaats bij een tankstation land de E19 in het Belgische Nijvel is een kleine politiemacht neergestreken. Het zijn forensisch specialisten van de Cel Vermiste Personen. Omstanders zien hoe de speurders onder een waterig voorjaarszonnetje de berm en bossages aan een grondig onderzoek onderwerpen.

Waarnaar precies wordt gezocht is niet helemaal duidelijk. De politiemensen doen zwijgend hun werk en hebben weinig boodschap aan de vragen van pottenkijkers. Later die dag brengt de Federale Politie een verhelderend persbericht naar buiten: “Politie en gerecht zoeken in de omgeving van een benzinestation naast de autosnelweg E19 in Nijvel naar het lijk van een Nederlandse vrouw die al drie jaar lang spoorloos is. Het gaat om de 45-jarige Antonia Kuijpers.”

Jetski-kampioene

Antonia Kuijpers: dat is een naam die we kennen bij Panorama. Vorig jaar brachten we een reportage over de raadselachtige vermissing van deze Nederlandse voormalige jetski-kampioene. Anthoniek, zoals ze eigenlijk heet (voor vrienden Mieke), was wat je noemt een kleurrijk en levendig persoon. Zo’n type naar wie je wel móet kijken als ze ergens haar opwachting maakt. Blond, atletisch gebouwd en immer tiptop gekleed.

Maar de charismatische Mieke had ook een minder fraaie kant, zo ontdekten we. Ze zat in Nederland een gevangenisstraf uit voor betrokkenheid bij de geruchtmakende moord op haar man Marcel Koorndijk (41). De rijke internetondernemer werd in april 2000 in zijn Vinkeveense villa doodgeschoten. Opdrachtgever, volgens justitie: Anthoniek Kuijpers. Het leverde haar 15 jaar celstraf op. De 'Moordweduwe', zoals ze in de media werd genoemd, is haar aandeel in het complot overigens altijd blijven ontkennen.

Het duistere verleden van Mieke wierp uiteraard de vraag op of haar vermissing 14 jaar na dato iets te maken kon hebben. Had iemand wraak gepleegd? Was er een oude rekening vereffend? Maar die optie werd door haar broer Joan al snel van de hand gewezen. “Dat lag al ver achter haar,” zo zei hij tegen Panorama. “We hebben nooit gehoord dat er nog iets speelde. Mieke had haar leven weer opgepakt. En ze was nergens bang voor.”

Een andere mogelijkheid was dat Mieke het slachto er was geworden van een con ict in de relatiesfeer. De Belgische politie kwam namelijk op het spoor van de 67-jarige An L. uit Etten-Leur, een vriendin van Mieke. De vrouw was de laatste persoon die Mieke in levenden lijve had gezien en had daar een rammelend verhaal over, waarover later meer. An L. werd in de zomer van 2014 aangehouden, maar bleek een taaie noot om te kraken; ze wist nergens van en had er allemaal niets mee te maken. Na enkele maanden voorarrest moest justitie haar laten gaan.

Over deze An L. meenden we voor onze eerdere reportage al heel wat opmerkelijke en verontrustende feiten te hebben verzameld, maar extra naspeuringen in de afgelopen maanden hebben nog veel meer opgeleverd. Panorama kreeg inzage in oude politierapporten en kwam in contact met kennissen en oud-collega’s van de Brabantse, die een onthutsend beeld van L. schetsen. “Deze vrouw is levensgevaarlijk,” waarschuwt een ken- nis. “Daarom ben ik ervan overtuigd dat ze Mieke Kuijpers heeft vermoord.”

Dit is een voorstukje uit het blad. Wil je het hele verhaal van Henk Strootman lezen? Bestel de nieuwe Panorama, of lees het op Blendle(€).