Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
2

Is Amerikaan Colin Madsen vermoord in Siberische outback?

Een Engelse professor en zijn Amerikaanse vrouw - woonachtig in het Verenigd Koninkrijk - klagen de Russische politie aa...

Een Engelse professor en zijn Amerikaanse vrouw - woonachtig in het Verenigd Koninkrijk - klagen de Russische politie aan voor het onder het tapijt vegen van de ware toedracht waaronder hun geliefde (stief)-zoon zou zijn overleden. Colin Madsen (25) is vorig jaar overleden in uiterst barre omstandigheden in een afgelegen deel van Siberië.

Madsen komt oorspronkelijk uit Jefferson, Missouri, Verenigde Staten. Zijn moeder Dana Madsen-Calcutt is hertrouwd met een Engelsman; Michael Calcutt. 

De Amerikaan was al acht dagen vermist - in de buurt van de stad Arshan - toen de Russen hem op 4 april vorig jaar vonden. De officiële lezing meldde destijds dat hij door bevriezing om het leven zou zijn gekomen, na stoned van de marihuana de wildernis in te zijn gelopen. Er werden ook vragen gesteld bij zijn seksualiteit. De Russische politie zocht daarin een motief voor zijn 'zelfverkozen afzondering.' Juli 2016 is de het onderzoek afgesloten.

Afgelopen vrijdag belegden de (stief)-ouders van Madsen een persconferentie. Hun stellingname: op basis van nieuw forensisch bewijs kan zonder meer worden gesteld dat Colin is vermoord. Zo zijn er wonden gevonden op zijn hoofd die duiden op harde inslagen met een stomp voorwerp. Er zijn verder verwondingen aangetroffen rondom de polsen. Ook zou zijn lichaam na zijn dood zijn verplaatst. En nog iets: autopsie wijst uit dat er helemaal geen drugs in zijn bloed is aangetroffen, ondanks dat anders werd gesteld.

De autoriteiten in Rusland hebben er een 'cover up' van gemaakt. Ze hebben de ware toedracht verzwegen en zijn met een 'alternatieve lezing' gekomen.

De ouders vragen president Putin om de zaak te heropenen. Ook vragen ze de Amerikaanse president Trump om mee te werken, daar het tenslotte om een Amerikaans staatsburger gaat die hier is 'vermoord'.

Michael's moeder Dana maakte op de persconferentie afgelopen vrijdag tijdens de G20-conferentie duidelijk dat ze extra op haar hoede was toen de Russische autoriteiten vorig jaar bij haar informeerde naar Colin's geaardheid. De Russische politierechercheurs vonden het 'vreemd' dat de Amerikaan met vier mannen op pad was, zonder vrouw erbij.

Een van haar vermoedens is dat hij door een homohatende persoon in de omgeving van zijn logeeradres is afgemaakt. 

Lees er meer over in de Daily Mail.