Door: Martijn Haas
Misdaad

Illegaal sigarettenlab ontmanteld

Roken moet mogen. Maar een illegale rookwarenfabriek opzetten, dat is uiteraard zwaar verboden. Afgelopen vrijdag is in...

Roken moet mogen. Maar een illegale rookwarenfabriek opzetten, dat is uiteraard zwaar verboden. Afgelopen vrijdag is in het Brabantse buitengebied Spoordonk bij Oirschot een sigarettenfabriek aangetroffen en ontmanteld door de FIOD, de opsporingsdienst van de belastingdienst, en de politie. In de fabriekwas een professionele productielijn opgesteld. Er lagen 8,9 miljoen sigaretten klaar voor transport, en twintigduizend kilo tabak, om nog bewerkt te worden. Ook was er voldoende verpakkingsmateriaal zoals filters aanwezig om nog miljoenen sigaretten te maken. De fiscus zou op kolossale manier zijn getild als deze fabriek was blijven doordraaien. Alle rookmaterialen zijn inmiddels vernietigd.

Illegaal

Bij de inval treffen de opsporingsambtenaren een achttal 'werknemers' aan. Dat zijn drie Letse mannen en vier mannen uit Litouwen die allen niet staan ingeschreven als Nederlandse staatsburger maar wel een geldig legitimatiebewijs op zak hebben. Plus een man uit Moldavië, die geen geldige legitimatie kan overhandigen en dan ook illegaal in Nederland verblijft, zo vermeldt het persbericht van de FIOD. Samen hebben zij de taak de tabak die in de fabriek aanwezig is om te zetten in pafklare rookwaar. Zij zijn maandag 27 februari voor de rechter-commissaris geleid.

Inmiddels is bekend dat de locatie van de fabriek eerder heeft gediend als een illegale huisvesting voor seizoensarbeiders. Die zouden hier in een eerder afgebrande champignonkwekerij hebben geslapen, zo meldt Het Brabants Dagblad.

Tip

De zaak is aan het rollen gekomen door een tip. Maar ook door grondig vooronderzoek. In de omgeving van Spoordonk ruiken omwonenden al enige tijd een bijzondere geur. Daarbij is er sprake van afwijkend electriciteitsgebruik, zo ontdekt de politie. 

Uit onderzoek blijkt dat de temperatuur in- en rondom de locatie waar de fabriek huist ongewoon hoog is. Aanvankelijk denk de politie aan een hennepkwekerij. Pas bij de inval ziet men dat het om een sigarettenlab gaat.

De uitbaters van dit lab kunnen niet alleen een fikse strafzaak tegemoet zien. Zij zullen ook moeten vrezen voor een reeks blauwe enveloppen in de brievenbus. De man op wiens naam dit adresje staat wil niet reageren. Officieel zou hier een aardappelopslag zijn gevestigd.

 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws