Door: Martijn Haas
Misdaad

IJverige baasjes die Mexicanen

Een agent van de US Border Patrol loopt door een gedeelte van een tunnel voor drugssmokkel bij San Diego. Deze tunnel...

Een agent van de US Border Patrol loopt door een gedeelte van een tunnel voor drugssmokkel bij San Diego. Deze tunnel is oorspronkelijk in 2009 ontdekt. Destijds gebruiken leden van het Tijuana-cartel de ondergrondse doorgangsroute om cocaïne, xtc, heroïne en marihuana te transporteren naar de Verenigde Staten. De tunnel was zo knap gebouwd dat de Amerikaanse autoriteiten besloten hem niet dicht te gooien. In plaats daarvan geldt het bouwwerk sindsdien als een studieobject voor Amerikaanse politiediensten. Door de wanden te bestuderen leren de Amerikanen hoe dit soort tunnels gebouwd wordt. De meest geavanceerde tunnels in deze branche hebben verlichting en een luchtcirculatie-systeem.

Omdat de grens met Mexico in het nieuws is besloot de Grenspolitie - de Border Patrol - afgelopen week een excursie door deze tunnel te organiseren. Om de media een kans te geven te zien met welke inventiviteit de drugsmaffia te werk gaat. Met name het werk van de zogeheten Tunnel Rats kwam daarbij aan bod. De ondergrondse divisie van de Border Patrol. Deze mannen zitten de godganse dag te speuren naar dergelijke graafwerkjes.

De tunnel is aangelegd door leden van het Tijuana-cartel. Een van de meest wrede drugsorganisaties ter wereld. Al moet gezegd dat er inmiddels zoveel man dood zijn of vastzitten, dat de macht van dit syndicaat is geslonken.

De tunnel die in 2009 werd gevonden was nog in aanbouw. Hij was ongeveer een 230 meter lang en lag op vijftien meter diepte. De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd een muur te willen bouwen langs de Mexicaanse grens. Hij heeft niet kunnen uitleggen hoe de bouw van dergelijke tunnels tegen te gaan. 

Meer beeld van de recente media-excursie op pad met de Tunnelratten:

 

 

 

 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws