Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
0 bekeken
3

Ieren pakken vermeende huurmoordenaar uit Estland op

De Ieren hebben weer iemand te pakken. Dinsdagochtend deed de Ierse politie - de Gardai - een inval in de wijk Blakestow...

De Ieren hebben weer iemand te pakken. Dinsdagochtend deed de Ierse politie - de Gardai - een inval in de wijk Blakestown, in west Dublin. Daar arresteerde men de vermeende huurmoordenaar Imre Arakas (58 jaar), uit Estland. 

De crimineel is opgepakt samen met een Ier van in de vijftig- en een andere Ier van in de dertiger jaren. In de woning waar de inval plaatsvond zou zich een lijst hebben bevonden met adressen. Die zouden toebehoren aan leden van de Hutch-clan, een van de grote rivaliserende misdaadorganisaties in Ierland. De Hutch-groep staat al enige tijd recht tegenover de al even Ierse Kinahan-clan. De Ierse recherche vermoedt dan ook dat Arakas in Ierland verbleef om een groot aantal personen om te leggen. Overigens zou het gaan om adressen van mensen die niet direct aan criminaliteit gelinkt zouden zijn. Kortom, familieleden en kennissen van personen die wel tot het echte Hutch-milieu zouden behoren. 

De Gardai zit de Estlandse hitman dicht op de huid, zo blijkt nu. Arakas zou al vanaf zondagavond, toen hij in Dublin landde per vliegtuig, in Ierland zijn gevolgd door rechercheurs. Zo zagen de mannen van de politie dat Arakas een pruik kocht in het centrum van Dublin. Verder stuurde hij een app-je naar een lid van de Kinahan-clan met het verzoek om een pistool en een geluidsdemper.

Op de lijst met namen en adressen die de politie vond bevond zich ondermeer een notitie omtrent Patsy Hutch, de broer van de misdaadbaas Gerry Hutch, alias 'The Monk'.

Arakas is nu voor de tweede maal binnen een jaar aangehouden in Ierland. Vorig jaar pakte de Gardai hem op omdat hij in het bezit was van een geweer met een telescopische lens. Ook toen werd vermoed dat hij dit wapen in bezit had om huurmoorden uit te voeren.

De Estlandse crimineel heeft sowieso een crimineel track record waar je u tegen zegt. Het verbaast de Ierse autoriteiten dan ook dat de Kinahan-clan gemeend heeft deze man nu weer in te huren. Waarom niet een onbekender persoon? "Dit is net alsof we een beroemdheid te gast hadden," zo sprak een woordvoerder van de Ierse politie gisteren.

De topcrimineel heeft zelfs een eigen Facebook-pagina! Zie hier. Goed, je moet er wel wat Baltische talen voor spreken. Maar dit is 'em toch echt.

Arakas geldt in eigen land als een legende sinds hij in 1979 uit een rechtszaal vluchtte door van een meters hoog balkon af te springen. 

In de jaren tachtig van de vorige eeuw zat hij lange tijd vast in Russische gevangenissen. Maar na de val van de muur keerden zijn kansen. Hij gaat terug naar Estland en begint weer waar hij was gebleven; als professioneel hitman. Hij overleeft in die periode 'weer thuis' ondermeer een aanslag op zijn leven. Gedurende de jaren negentig verhuist hij naar het Spaanse Marbella. 

In 2011 komt hij in Estland voor de rechter te staan op basis van de verdenking dat hij een liquidatie zou voorbereiden. Nog tijdens het proces komt daar de aanklacht 'meineed' bovenop. Hij weet echter buiten de gevangenis te blijven door te vluchten voor de justitie in zijn land. Pas twee jaar later duikt hij weer op. Ditmaal bij een lange afstands-zwemwedstrijd in de Rode Zee bij Egypte.

Kortom, een kleurrijk personage. We zijn benieuwd wat de Ieren voor hem in petto hebben.