Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
2

Huis van maffiabaas Pat Musitano beschoten

Het is een beetje de Soprano's in het echt. Al resideert Fat Pat dan niet in het Amerikaanse Newark of New Jersey zoals...

Het is een beetje de Soprano's in het echt. Al resideert Fat Pat dan niet in het Amerikaanse Newark of New Jersey zoals Tony Soprano maar ligt zijn werkterrein rond de Canadese stad Hamilton in de staat Ontario. Hij vormt met zijn Musitano-familie een van de minder grote clans in oost Canada, naast de Rizutto's, de Papalia's en de Luppino's.

De dikke maffioso zou op zijn retour zijn, zo schrijft de website About the maffia. De Musitano-misdaadclan zou al decennia lang een rol van belang spelen in de regio waarin Hamilton gelegen is. Maar er zijn tekenen dat dat anders is komen te liggen.

Fat Pat's Musitano-groepering is de afgelopen tijd regelmatig het doelwit geweest van zogeheten drive by shootings. Vorige week nog werd zijn villa beschoten. Waarbij getuigen meerdere schoten hoorden.

Pat is de baas sinds hij in 1995 het roer over nam van zijn vader Dominic Musitano. Het is niet de eerste keer dat hij en zijn metgezellen onder vuur liggen.

Vorige maand is Angelo Musitano - een ander belangrijk lid van de clan - op de oprit van zijn woning doodgeschoten. Hij is het broertje van Pat.

Pat en Angelo Musitano

Zowel Pat als Angelo zijn in het verleden door de Canadese justitie beschuldigd van het opdracht geven tot de liquidatie op Johnny "Johhny Pops" Papalia. Ook zouden zijn verantwoordelijk zijn voor de moordaanslag op diens rechterhand Carmen Barillaro; de baas van de Niagara Falls-streek.

De Musitano'tjes gingen akkoord met een spijtbetuigingsregeling en zaten uiteindelijk ieder tien jaar celstraf uit voor de dubbele moordaanslag. Als gevolg van die deal kwamen ze in 2007 vrij.

Sindsdien hielden ze zich redelijk gedeisd. Al ging er in het circuit altijd het gerucht dat de broers grote plannen hadden om toch een hap van de Canadese cake in te nemen nu ze Johhny Pops hadden omgelegd. Er lag immers terrein open.

De eerste tekenen dat hun macht op een bepaald moment toch tanende is als in 2015 de SUV van Pat in de fik wordt gestoken.

Noord Amerikaanse maffiakenners speculeren sindsdien over de vraag waar het geweld tegen de Musitano's vandaan komt. Zijn het de oude wonden die worden opengereten? Of is het de Ndrangheta die vanuit zuid-Italië de Amerikaanse oostkust probeert te veroveren?

Pat Musitano heeft wat dat aangaat de pech dat hij de bescherming mist van een van de belangrijkste godfathers in de regio: Vito Rizutto, die onlangs is omgekomen.