Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
0 bekeken
3

Hotelmoord Zeist doet denken aan een scene uit 'Scarface'

De ene hotelmoord is de andere niet. Vorige week werden in Arnhem de bejaarde pensionhouder Benny Peters en een dakloze...

De ene hotelmoord is de andere niet. Vorige week werden in Arnhem de bejaarde pensionhouder Benny Peters en een dakloze vrouw omgebracht in het Arnhemse Rembrandt Hotel. Hoofdverdachte is een TBS'er die al eerder in de fout was gegaan. De hotelmoord in Zeist, die in juni 2015 plaatshad, kent een totaal ander karakter. Die doet meer denken aan een scene uit Scarface, zoals wijlen de crime-blogger Martin Kok al eens opmerkte

Vandaag staan twee hoofdverdachten in die zaak terecht aan de rechtbank van Utrecht. Er zijn verslaggevers bij aanwezig. Zoals Saskia Belleman. Het gaat om een zekere Mohammed M. en een zekere Abderrahim A.H., die ook wel 'Ait' wordt genoemd. Er is ook nog een derde verdachte, dat is Rabah K. maar die zit vast in Frankrijk en kon er niet bij zijn.

Er is veel juridisch geharrewar en getouwtrek over de inzet van een getuige, maar laten we eerst even de feiten op een rij zetten. Want wat gebeurde er nou daar in het Steyn Hotel aan de Costerlaan in Zeist, op 3 juni 2015, die dag dat J. Castano Zuleta werd omgebracht? Dat is een zeer ingewikkeld verhaal; en niet uit te sluiten is dat er vandaag een nieuwe lezing naar voren komt omdat zo'n inhoudelijke behandeling vaak het moment is dat het OM haar meest actuele visie op de zaak presenteert.

Volgens ons zat het zo: op die derde juni in Zeist komen er een stel Colombianen (drie man) en een stel Franse Noord Afrikaanse drugshandelaren bij elkaar in een hotelkamper om een deal te sluiten over een partij van 21 kilo, die ook is mee genomen door de Colombianen. De Noord Afrikanen hebben 600.000 euro bij zich. De beide partijen hebben elkaar leren kennen in de gevangenis van Lille in Frankrijk. Maar deze Colombianen spelen vals spel. De coke die ze bij zich hebben is compleet nep, witte basterdsuiker, dat werk. Op het moment dat het geld dat de Noord Afrikanen hebben meegenomen overhandigd dient te worden, loopt alles totaal uit de hand. Een Colombianen komt uit de badkamer met een groot semi-automatisch Kalashnikov-geweer en begint daarmee te zwaaien. Dit leidt tot eens schermutseling waarbij een van de Noord Afrikanen - Abderrahim A.H. er in slaagt om een eigen stroomtstootwapen te grijpen, meteen daarna schiet hij de drie Colombianen neer, waarvan een komt te overlijden. De Noord Afrikanen verlaten daarna spoorslags het pand. Pikken op straat de auto van een nietsvermoedende bestuurster in, en scheuren daarmee weg, hoewel ze haar nog even helpen haar cello uit de achterbak te halen. De politie komt ze vrijwel meteen achterna, en de Noord Afrikanen worden daarop bij de Stichtse Rotonde klem gereden. Ze hebben het geld en de nepdrugs bij zich. De twee nog levende gewonde Colombianen worden ondertussen worden ingerekend.

Effe kort op een rij wat er nu allemaal speelt in de rechtszaal: Abderrahim A.H. en Mohamed M. worden vervolgd voor doodslag, poging doodslag, afpersing en wapenbezit. De advocate van Rabah K. wil dat de zaak van haar cliënt wordt aangehouden. Rabah K. moet zich verantwoorden voor de export van cocaïne en wapenbezit, maar zal er dus niet zijn vandaag. Mohammed M. heeft eerder tijdens pro forma's "geen poging gedaan" zijn kant van de zaak te belichten, zo stelt de rechter. In de zaak van diezelfde Mohamed M. moet in het buitenland nog een getuige worden gehoord. Dat is niet gelukt. Abderrahim A.H. heeft moeite met de openbaarheid, en de aanwezigheid van een camera. Die hem trouwens niet in beeld brengt. Typisch gedrag voor een verdachte die niet bekend is met de Nederlandse media-regelgeving, zo stellen wij vast. 

Op dit moment legt advocaat Roethof uit dat Mohammed die schoot, handelde uit noodweer. Het waren immers de Colombianen die hem aanvankelijk belaagden en niet andersom. Vreemd ook dat die Colombianen niet terecht hoeven te staan, vindt Roethof. Die zaak is geseponeerd door het OM.

De grote vraag vandaag is natuurlijk met welke strafeis justitie komt.