Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De Neus was op zoek naar Stanley Hillis

De Heinekenontvoerder hoopte via Dino Soerel bij 'de Ouwe' uit te komen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Het was eigenlijk een beetje een ditjes en datjesdag, vandaag aan de extra beveiligde rechtbank van Osdorp. Een grote hoeveelheid aan onderwerpen passeerde in intercityvaart de revue. We blijven even stil staan bij Holleeders relatie tot Stanley Hillis, alias de Ouwe, zoals dat werd besproken. Temeer daar ondergetekende een van de auteurs is van een boek over diens criminele bestaan: De Kouwe Ouwe, en zodoende aardig ingevoerd over allerlei details.

Volgens Holleeder was het op een gegeven moment belangrijk om bij 'die Ouwe' uit te komen. En daarvoor gebruikte hij Dino Soerel. Zo liet hij vandaag weten.

Driemanschap

Holleeder zei het vorige week al: nu Stanley Hillis dood is (hij werd februari 2011 geliquideerd) is het wat makkelijker praten over deze gevreesde godfather van de Nederlandse misdaadscene dan bij zijn eerdere proces rondom afpersingen.

Hillis is dood, maar is hij ook de nagel aan Holleeders eigen doodskist? Als het aan justitie ligt wel. Het OM probeert in het huidige Vandros-proces aan te tonen dat Holleeder samen met Hillis en Dino Soerel een driemanschap vormde dat besliste over leven en dood in de Nederlandse onderwereld.

@backlink(158809)

Mink Kok

De Ouwe is alweer 7 jaar geleden 'kleiner gaan wonen'. Dino Soerel is vorig jaar zomer veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Als laatste pijler van dit 'vermeende' driemanschap vecht De Neus het beeld aan. Hij weet dat iemand als kroongetuige Fred Ros heeft verklaard dat Holleeder zich kort na de eeuwwisseling 'inkocht' bij Soerel en Hillis. En hij zou er daarom misschien wel liever helemaal niets over vertellen.

Maar hij kan er niet omheen dat hij de in Den Haag geboren en getogen Hillis wel een beetje gekend heeft. Zo heeft Mink Kok in het hierboven al aangehaalde boek Kouwe Ouwe uitgelegd op welke manier Hillis betrokken raakte bij Holleeders leven toen die medio 1995 á 1996 in conflict kwam met enerzijds Cor van Hout en anderszijds Sam Klepper en Johnny Mieremet. Mink Kok speelden in dat conflict een soort bemiddelaarsrol. Holleeder bevestigde in Osdorp vorige week al grote delen van die lezing. Vandaag onderstreepte hij nogmaals dat Hillis daar destijds bij betrokken was.

Compressorstraat.

Er bestaan overigens ook camerabeelden van ontmoetingen die Holleeder met Hillis heeft gehad, dus helemaal tegenspreken dat hij de man heeft gekend lijkt schier onmogelijk. Hillis wordt in de jaren negentig uitentreure gevolgd door politiemensen, in drugsonderzoeken met namen als York (ecstasyhandel) en Icarus (relatie Hollandse netwerken met Arubaanse witwaspraktijken). Meerdere politiedossiers verwijzen naar een observatie in de late jaren negentig wanneer Holleeder een bezoek brengt aan een nu niet meer bestaande loods van Hillis in de Compressorstraat, in Amsterdam-Noord; daar waar nu bioscoop EYE zit.

Santo Domingo

Maar hij kende de Ouwe al eerder. Hij legde in de rechtszaal uit dat hij Hillis in de gevangenis van Alkmaar had leren kennen, dit moet in 1989 of 1990 zijn geweest. Kort daarvoor had de Hagenees met bloedgabber Cor van Hout vastgezeten, en nadien had deze Van Hout tegen Holleeder gezegd dat De Neus maar goed moest zorgen voor deze crimineel van een iets oudere (babyboom)-generatie, zo sprak Holleeder vandaag. Hillis stond erom bekend dat hij handig was, een goede timmerman.

Holleeder: "In die tijd (late jaren tachtig - red.) was Hillis nog niet zo machtig als later."

Hij zou later pas begrepen hebben dat De Ouwe juist in die tijd al werkte voor Klaas Bruinsma, zo vulde Holleeder zijn verhaal aan. 

Overigens: van de omgang tussen de Hillis-clan en Holleeder en van Hout bestaan ook politierapportages die teruggaan tot 1993, als de Heinekenontvoerders hun vrijlating komen uit de gevangenis komen vieren in de Santo Domingo-bar, een van de horecazaken van Hillis op de Wallen, kruising Warmoestraat Oudebrugsteeg.

En zo zijn er meerdere ontmoetingen geweest. De Franse crimineel Chris B. vertelt in de Kouwe Ouwe over een bezoek dat Holleeder brengt aan antiekhandel van Hillis in Ibiza, ook ergens rond de eeuwwisseling. De Heinekenontvoerder bevestigde die Spaanse reis al tijdens de verhoren die in 2015 en 2016 aan deze zittingen vooraf gingen (en illegaal werden verspreid door crimeblogger Martin Kok).

Al zegt hij vandaag in de rechtszaal dat het geen 'afspraak' was. Het lijkt maar een detail maar voor deze topcrimineel onder vuur is het van wezenlijk belang om dit aan te stippen.

Investeringen

Op een gegeven moment heeft Holleeder Hillis nodig. Zo legt hij uit aan de vier rechters die voor hem zitten. Dat zit zo: Hillis heeft met zijn groep tien miljoen euro ingelegd bij Willem Endstra. Holleeder moet dat soort investeringen begeleiden, hij is immers tegen weer en wil 'de bewaker van de bank van de onderwereld' geworden.

Nu Johnny Mieremet boos is, we schrijven inmiddels 2002, en zijn geld terug wil, en daarom ook een interview aan De Telegraaf heeft gegeven, wil ook Hillis ineens zijn geld terug. Paniek in de tent.

Holleeder: "Hillis vroeg het terug zonder winst. Wat ik redelijk vond."

Maar in de loop der tijd is de relatie met De Ouwe wat verslapt. Holleeder gaat daarom op zoek naar iemand die hem goed kent. En dat is Dino Soerel, want die zit in de Hillis-groep (al zegt Holleeder dat niet zo specifiek). Het versterken van zijn vriendschap met Soerel is dus van essentieel belang om met Hillis een portie zaken te kunnen bespreken.

Het is nog even niet duidelijk of die relatie al aangezwengeld werd voor het Mieremet-Telegraaf-debacle, of daar voor al 'op de rails' was gezet. Dat horen we binnenkort waarschijnlijk.

In deze periode is De Ouwe een gevreesde crimineel, niet iemand met wie je zomaar aanpapt.

Holleeder spreekt van twee ontmoetingen met Willem Endstra en Stanley Hillis. Die vinden beiden plaats in het Amsterdamse Beatrixpark, achter de woning van Endstra aan de Diepenbrockstraat.

Het wordt interessant als de rechtbank bij verdere besprekingen later dit jaar wat dieper in zal gaan op die investering van Hillis bij Endstra. Zo is nu niet duidelijk of het om een persoonlijk bedrag van de Hagenees ging, of dat het een investering was namens zijn hele 'team'. Ook is niet duidelijk welke rol Mink Kok al dan niet speelde bij deze investering en mogelijk kan de Neus daar opheldering over verschaffen; hij die zegt in die dagen zo dicht bij Willem Endstra te hebben gestaan.

En dat nog los van het feit dat Holleeder zichzelf heeft tegengesproken als het gaat om de datering van deze investering. Vorige week was dat nog 'kort na de aanslag op Ronald van Essen, in 1999.' Vandaag klonk het uit zijn mond dat het mogelijk al veel eerder was.