Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Holleeder sprak Mieremet nog nadat die was beschoten

De Neus doet boekje open over relatie tussen hem en andere topcriminelen met wie hij zou hebben samen gespannen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Ook de vierde zittingsdag is weer interessant in het Vandros-proces. Holleeder beantwoordt vandaag vragen van de rechtbank in Amsterdam-Osdorp en het OM over zijn vermeende betrokkenheid bij de moordpoging op John Mieremet en de liquidaties op diezelfde Mieremet, Cees Houtman en Thomas van der Bijl.

Moorden

De vroege jaren van de eenentwintigste eeuw waren heftig. In het Amsterdamse vielen nogal wat slachtoffers van criminele afrekeningen. Voorheen illustere namen uit het milieu werden bekend bij de media en het grote publiek toen ze eenmaal in een vriescel lagen met een kaartje aan hun teen. Justitie verdenkt Holleeder van betrokkenheid bij een aantal van deze moorden.  Lastig is alleen dat er geen 'direct bewijsmateriaal' ligt dat hem linkt aan deze zaken. Justitie moet het hebben van een grote reeks getuigenverklaringen. Logisch dus dat Holleeder volop tracht gehakt te maken van de uitspraken die mensen hebben gedaan. Dat doet hij met verve, hij groeit in zijn rol zou je kunnen zeggen.

Bank van de onderwereld

Als eerste gaat het vandaag over de moordaanslag op John Mieremet. Die wordt in 2001 voor de deur van het Amsterdamse kantoor Toenbreker-advocaten beschoten, door een voorbijrijdend persoon op een motor. De aanslag krijgt veel aandacht nadat het slachtoffer John Mieremet naar de Telegraaf stapt en zijn verhaal doet, om opheldering te verschaffen over de achtergronden bij de poging hem van het leven te beroven. Daar zat Holleeder achter met Willem Endstra, de bank van de onderwereld, als medestander. Holleeder is de bewaker van deze bank, stelt Mieremet, die uiteindelijk in 2005 zal worden doodgeschoten.

Buitenland

Holleeder ziet het allemaal als een groot spel van Mieremet. Die heeft de boel destijds knap uit elkaar gespeeld, en zo zijn eigen rol bij moordzaken weten te verhullen.

Holleeder was de jaren daarvoor veel omgegaan met Amsterdamse topcrimineel. Al was dat contact kort voor de aanslag wat minder geworden, dat zit zo: Holleeder onderhandelt namens Endstra in die dagen met Mieremet en zijn vrouw over a. de ontvlechting van hun belegging bij Endstra. En b. hij onderhandelt ook over de gelden die er vanuit Mieremet nog richting diens oude criminele- en geliquideerde partner Sam Klepper dienen te lopen, op basis van eerder gemaakte afspraken.

Holleeder trekt aan veel touwtjes. Hij is inderdaad een spreekbuis waar het Wilem Endstra aangaat, zo stelt hij nu. Maar als de nieuwe vriend van Kleppers weduwe - Sandra heeft hij ook bij de afhandeling van die criminele erfenis een vrij prominente rol, dat geld mag niet in zicht van de fiscus komen, zo verdedigt De Neus deze houding.

Over Mieremet stelt hij: "John was altijd op zijn hoede in die dagen. Hij zat veel in het buitenland. Hij moest vanuit België naar Amsterdam komen omdat hij een of andere vage afspraak had met Evert Hingst."

Eten

Dan wordt Mieremet bijna doodgeschoten. Volgens getuige Sandra Klepper  - inderdaad Holleeders vriendin destijds - is hij de uren na die mislukte aanslag nerveus en begint hij te drinken - zijn vriendin moet tevens eten voor hem klaarmaken. Hij zegt dan smakkend van frustratie tegen haar: "En het was nog zo goed in elkaar gezet," daarmee verwijzend naar de poging Mieremet van het leven te beroven.

Tikkie kaas

"Allemaal, onzin," zo spreekt Holleeder nu in de rechtszaal. Hij meent dat de verklaring van Sandra Klepper 'door Astrid in elkaar is gezet'. Net als veel andere zaken die zij in het dossier heeft laten optekenen. "Ik eet nooit 's avonds, hooguit een tikkie kaas. Ik eet altijd buiten de deur. Het is niet waar dat Sandra voor mij eten klaar moest maken." Om daar aan toe te voegen: "En verder wil ik nog verklaren dat ik niets met die aanslag op Mieremet te maken had."

@backlink(169041)

"Ik heb eerst Ria (Eelzak, de vrouw van Mieremet - red.) aan de telefoon gehad. Ik heb zelfs John nog even aan de telefoon gesproken."

Telefoon

Holleeder doet een boekje open over hoe hij de uren beleefde nadat Mieremet per ambulance naar het ziekenhuis wordt vervoerd, waar hij met levensgevaarlijke kogel-verwondingen in zijn maagstreek moet worden behandeld. "Ik heb eerst Ria (Eelzak, de vrouw van Mieremet - red.) aan de telefoon gehad. Ik heb zelfs John nog even aan de telefoon gesproken."

Kort daarop vindt een bespreking met Ria Eelzak, haar advocaat, Endstra en Holleeder plaats om te praten over de eerder afgesproken afhandeling van financiële zaken. Eelzak moet met het geld voor Sam Klepper op de proppen komen, hoort ze daar. Tien miljoen.

"Een wat ongelukkige idee, om dat toen te doen ja. Maar de afspraak stond al voordat Johnny werd beschoten," aldus Holleeder. Wat hem betreft is er dan nog niets aan de hand. Hij is wel op zijn hoede, zo vertelt hij in de rechtszaal. "Na zo'n aanslag krijg je doorzoekingen." Zo was hij bang dat er ook bij Endstra in de boekhouding zou worden gespeurd.

Mieremet had ondertussen al besloten dat Holleeder aan de schandpaal moest worden genageld. De Neus zei het al eerder deze week: "Na dat interview dat Johnny aan de Telegraaf gaf veranderde alles."