Misdaad
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Het hit-team van Willem Holleeder

De zaak rondom de liquidatie van Willem Endstra is al eerder voor de rechter geweest.

Willem Holleeder
Door: Martijn Haas
Fotografie: ANP

Verdacht is een groep mannen die volgens het OM in de periode 2004 tot 2007 samenkwam in Amsterdam om de moordopdrachten van Willem Holleeder en Dino S. te bespreken. Een reconstructie van het onderzoek naar deze levensgevaarlijke groep.

Nederland is in shock. Toch nog vrij onverwacht komt de liquidatie op vastgoedmagnaat Willem Endstra, 17 mei 2004. Terwijl zijn stoffelijk overschot op het trottoir van de Amsterdamse Apollolaan ligt ter inspectie van forensisch deskundigen, memoreren journalisten en ‘reaguurders’ nog geen uur na zijn overlijden al online hoe de puissant rijke ondernemer een dag eerder nog een triomfantelijk televisieinterview had gegeven aan het programma Business Class van Harry Mens. Daarin had de omstreden Endstra duidelijk gemaakt dat het weer goed met hem ging: het OM had een wit- waszaak tegen hem laten varen. En nu kon hij eindelijk op tv zeggen dat hij criminele types zoals Holleeder en Mieremet, waarmee hij ‘door de media’ in verband was gebracht, helemaal niet of nauwelijks kende. Hij verklaarde dat er nu veertien jaar achter hem werd aangelopen en dat er nooit iets was gevonden. Nog geen dag later lag hij daar, op het trottoir.

Het was een dood die duidelijk maakte dat Endstra - in tegenstelling tot zijn eigen uitlatingen bij Mens - juist wel vijanden had, en dat hij - zoals de media al suggereerden - tot over zijn oren in de problemen zat.

Pas twee jaar later zal het publiek vernemen hoe diep Endstra in de misère was beland. Twee Parool-journalisten publiceren dan een politieverslag met uitgewerkte gesprekken die Endstra in het jaar voor zijn dood met rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid van de politie heeft gevoerd. Conversaties gevoerd op de achterbank van een dienstwagen, waarin Endstra duidelijk maakte hoezeer hem het leven onmogelijk werd gemaakt door Heineken-ontvoerder Willem Holleeder, met in diens kielzog de organisatie van twee andere topcriminelen: Stanley Hillis en Dino S. Endstra maakte zonder meer duidelijk dat als hij dood op straat zou komen te liggen, deze mannen daar dan hoogstwaarschijnlijk achter zouden zitten. Endstra portretteert zichzelf tegenover de politie in die achterbankgesprekken als het slachtoffer van de extreme afperspraktijken van zware misdadigers. Wat hij er niet bij vertelt is dat hij zelf ook plannen smeedt om Holleeder om te brengen. Daartoe neemt hij contact op met Big Willem, de leider van de Hells Angels in Nederland. Het is een plan dat uitlekt en - zo zal later blijken - dat al voor Endstra’s dood bij Holleeder bekend is. Die laat zich in dezelfde periode allerminst onbetuigd, zo vertelt zijn zus Astrid in recent vrijgekomen gesprekken die zij heeft gevoerd met de politie. Letterlijk zou hij tegen haar in deze periode over Endstra hebben gezegd: “Die kankerhond praat met de politie. Hij moet niet denken dat hij mij kan vermoorden want ik ben toch sneller dan hij. Hij gaat eraan. Het is genoeg nu.”Eerste aanwijzingen

Het onderzoek naar de moord op Endstra gaat redelijk voortvarend van start. Al voor de dood van Endstra hebben de mogelijke daders de nodige steekjes laten vallen - zo valt achteraf bezien te reconstrueren. Zo registreert de politie al in april 2004 een ‘verdachte’ grijze BMW in de JM Coenenstraat – een straat nabij Endstra’s kantoor in het Amsterdamse chique Oud-Zuid. In die wagen zitten vier mannen, vermoedelijk van Turkse afkomst, zo stellen observanten van de politie vast.

De eigenaar van de wagen is ‘beroepscrimineel’ Ziya G., blijkt na een kentekenonderzoek. Hij is bekend van een woeste achtervolging in 1998 waarbij hij in Alk- maar op de politie begon te schieten. Een topcrimineel in wording. Endstra komt in mei 2004 aan zijn ‘aangekondigde’ einde wanneer hij wordt beschoten door een kleine schutter met rood jasje en een lichtblauw baseballpetje, zo vertellen omstanders in de Apollolaan. De dader is meteen na de schietpartij van de plaats delict verdwenen en met hem ook een aantal anderen die zich verdacht hebben gedragen die ochtend van de moord.

Dit is een voorstukje uit onze Holleeder special die nu in de winkel ligt. Daarin lees je dit volledige artikel en nog vele andere verhalen rond de meest beruchte crimineel van ons land. Je kunt 'm ook hier bestellen. 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Misdaad +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass