Misdaad
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Het hit-team van Willem Holleeder

De zaak rondom de liquidatie van Willem Endstra is al eerder voor de rechter geweest.

Willem Holleeder
Door: Martijn Haas
Fotografie: ANP

Verdacht is een groep mannen die volgens het OM in de periode 2004 tot 2007 samenkwam in Amsterdam om de moordopdrachten van Willem Holleeder en Dino S. te bespreken. Een reconstructie van het onderzoek naar deze levensgevaarlijke groep.

Nederland is in shock. Toch nog vrij onverwacht komt de liquidatie op vastgoedmagnaat Willem Endstra, 17 mei 2004. Terwijl zijn stoffelijk overschot op het trottoir van de Amsterdamse Apollolaan ligt ter inspectie van forensisch deskundigen, memoreren journalisten en ‘reaguurders’ nog geen uur na zijn overlijden al online hoe de puissant rijke ondernemer een dag eerder nog een triomfantelijk televisieinterview had gegeven aan het programma Business Class van Harry Mens. Daarin had de omstreden Endstra duidelijk gemaakt dat het weer goed met hem ging: het OM had een wit- waszaak tegen hem laten varen. En nu kon hij eindelijk op tv zeggen dat hij criminele types zoals Holleeder en Mieremet, waarmee hij ‘door de media’ in verband was gebracht, helemaal niet of nauwelijks kende. Hij verklaarde dat er nu veertien jaar achter hem werd aangelopen en dat er nooit iets was gevonden. Nog geen dag later lag hij daar, op het trottoir.

Het was een dood die duidelijk maakte dat Endstra - in tegenstelling tot zijn eigen uitlatingen bij Mens - juist wel vijanden had, en dat hij - zoals de media al suggereerden - tot over zijn oren in de problemen zat.

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass