Door: Martijn Haas
Misdaad

Help! El Negro is ontsnapt (samen met 5 anderen)

Hoe krijgen dat soort lui dit toch voor elkaar? El Negro, de zoon van een van Mexico's meest beruchte drugscriminelen is...

Hoe krijgen dat soort lui dit toch voor elkaar? El Negro, de zoon van een van Mexico's meest beruchte drugscriminelen is naar verluid ontsnapt uit een van de gevangenissen in de hoofdstad van de Mexicaanse provincie Sinaloa.

Juan Jose Esparragoza Monzon ontsnapte uit de gevangenis van Culiacan. El Negro is op de vlucht geslagen met twee bewakers, die kennelijk 'in het plot' zaten plus vijf andere gevangenen, die te samen de crème de la crème van de Noord-Mexicaanse misdaad vormen. De Mexicaanse autoriteiten kammen nu de hele staat uit op zoek naar een spoor van de man, maar de kans dat men hem snel gaat vinden is klein.

'De Zwarte' staat bekend als een van de financiële mannen van het Sinaloa-kartel. Hij zat nog maar kort vast, namelijk sinds 19 januari. De Amerikaanse autoriteiten hadden een uitleveringsverzoek lopen om deze drugsdelinquent in hun eigen land te kunnen vervolgen. De nu gevluchte crimineel zou een drugsnetwerk ondersteunen dat over diverse Mexicaanse staten is uitgespreid.

Esparragoza Monzon is de zoon van Juan Jose Esparragoza; en dat is helemaal een grote. Diens bijnaam luidt trouwens El Azul, ofwel 'De Blauwe'. Bijnamen te over in dit milieu. 

Die Azul zou, als hij nog in leven is, op dit moment de absolute topbaas zijn van het Sinaloa-kartel. Al weet men bij de Mexicaanse overheid niet zeker of hij nog wel in leven is. Het schijnt dat hij in 2004 aan een hartaanval is overleden. Maar zekerheid daaromtrent is er niet.

Die andere grote jongen binnen dit kartel zit sinds januari vast in de VS, dat is Javier Guzman. Die komt voorlopig niet meer vrij.

Filmpje over de ontsnapping va El Negro...

 

 

 

 

 

 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!