Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
1

Hells Angel Lysander de R. voor de rechter

De aanhoudingen bij het Haarlemse chapter van de Hells Angels liggen alweer enige tijd achter ons, hier. Vandaag is een...

De aanhoudingen bij het Haarlemse chapter van de Hells Angels liggen alweer enige tijd achter ons, hier. Vandaag is een pro forma in deze zaak, waarbij ook de veelbesproken Hells Angel-president Lysander de R. moet voorkomen. Het OM verdenkt hem van het leiding geven aan een criminele organisatie. Het pro forma zal drie dagen duren, zo is de planning. Het wordt afgehandeld in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Er staan naast Lysander nog vier anderen terecht. Zij worden verdacht van afpersing, mishandeling, brandstichting en uiteraard ook deelname aan een criminele organisatie, waarvan Lysander dan de 'leidinggevende' is. Op de verdenking staat specifiek het in brand steken van de auto van de burgemeester van Haarlem, in 2015. Daarnaast: de beschieting van een sporthal, eind 2015. Zie hier. En er is natuurlijk de verdenking dat het Haarlemse Angel-chapter betrokken was bij de vechtpartij met leden van de Mongols bij een hotel in Rotterdam.

De zaak zal naar alle verwachting begin 2018 inhoudelijk behandeld worden. Tot nu toe gaat het deze ochtend om enkelbanden die al dan niet af mogen bij verdachten die op dit moment op vrije voeten zijn. 'Niet' zegt de rechter in het geval van Matthias de B. en Tom P.. Lees terug bij Telegraaf-verslaggeefster Saskia Belleman. Hier.