Door: Martijn Haas
Misdaad

Hells Angel Athanasios A. voor de rechter voor poging tot moord (D)

Onder strenge veiligheidsmaatregelen is vrijdagochtend een rechtszaak begonnen tegen Athanasios A. Hij is een Hells Ange...

Onder strenge veiligheidsmaatregelen is vrijdagochtend een rechtszaak begonnen tegen Athanasios A. Hij is een Hells Angel die verdacht wordt van poging tot moord. Een medeplichtige is nog steeds op de vlucht.

De schietpartij vindt plaats op klaarlichte dag, op hemelvaartsdag 5 mei 2016, op een plein midden in Frankfurt. De actie is zo intimiderend geweest dat er daardoor in dit deel van Duitsland een publieke discussie is ontstaan over de rol die MC's in de samenleving spelen. De vraag die velen zich stellen is of deze clubs dekmantels zijn voor criminele activiteiten.

Athanasios lost de schoten volgens het Duitse openbaar ministerie samen met ene Miloud A. Ze zijn gericht op Munir H. Zowel de huidige verdachten van de schietpartij als het doelwit hebben een Hells Angels-verleden. 

Munir H. is enkele weken eerder uit een lokaal chapter van de HA geschopt, op basis van een conflict waarover niet heel veel bekend is. Maar het feit dat hij uit de groep is gezet kan hem mogelijk ook wraaklustig maken. En dat is volgens de Duitse media de reden dat Athanasios en Miloud op pad zijn gestuurd om Munir het zwijgen op te leggen. Ze beschieten hem terwijl hij voorbij komt rijden in een SUV. Hij wordt geraakt, maar sterft niet. Wel is hij ernstig gewond. Een ander schot raakt ene Emir H., ook hij raakt ernstig gewond. Nog weer een anders schot belandt in het hoofdkussen van het voertuig. Een vrouwelijke inzittende raakt niet gewond.

Volgens een woordvoerder van het parket in Frankfurt houden enkele captains van de Angels in maart 2016 een vergadering op de luchthaven van Frankfurt. Ze zijn daar bij elkaar om de opgelopen spanningen binnen de MC-wereld te bespreken. Maar in plaats van oplossen verergert deze meeting de verhoudingen alleen maar. Het mondt uit in een handgemeen.

De vice-president van het chapter Frankfurt-Westend loopt een gebroken neus op. Ondertussen wandelen toeristen en andere luchthaven-bezoekers gewoon door de aanpalende corridors.

Athanasios doet er voorlopig in verhoren als ook in de rechtszaal het zwijgen toe, zoals ook de omerta van zijn club dat voorschrijft. Meer dan zeventig getuigen en vijf deskundigen worden geraadpleegd in het proces. Ten minste zestien dagen van hoorzittingen zijn gepland.

Meer over de Duitse rocker-oorlog hier.

 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!