Door: Redactie Panorama Fotografie:
Misdaad
2

Heftig jaartje voor de Ieren

'Bloody hell!' Een echt moordjaar, zo omschrijven de Ierse media de afgelopen twaalf maanden. Er ging nauwelijks een kwa...

'Bloody hell!' Een echt moordjaar, zo omschrijven de Ierse media de afgelopen twaalf maanden. Er ging nauwelijks een kwartaal voorbij zonder dat er meerdere slachtoffers vielen. De belangrijkste oorzaak: een hoogoplopende vete tussen twee rivaliserende clans. Aan de ene kant van het slagveld is de de Kinahan-groep, onder leiding van vader Christy 'Dapper Don' Kinahan en zijn zoons. En aan de andere kant staat het Hutch-syndicaat, een organisatie met als gezicht de illustere Gerry Hutch, alias 'The Monk'. Panorama schreef er al eerder over, afgelopen zomer.

Randfiguren

Een nadere blik op de lijst met de slachtoffers wijst uit dat het veelal om kleine jongens gaat, de randfiguren binnen dergelijke organisaties. Zo iemand is Gareth Hutch, een dertiger die het leven laat op dinsdag 24 mei. Hij is een neef van de genoemde Gerry The Monk. De politie heeft hem aan de vooravond van zijn moord nog gewaarschuwd dat  er een prijs op zijn naam staat, maar Gareth weet niet goed wat te doen. Moet hij bij zijn zoontje blijven of juist onderduiken? Een schutter weet hem kort daarna dodelijk te raken terwijl hij in zijn auto zit, die staat geparkeerd voor zijn flat in de ruige straten van Noord-Dublin. En geloof het of niet, maar daar is een filmpje van.

De moord op Gareth Hutch is dan al de achtste liquidatie in de vete tussen de twee beruchte Ierse onderwereld-families. Een oorlog die enkele maanden eerder, in februari, losbreekt bij de weging van een lichtgewicht-boksmatch om de Europese titel. Het evenement heeft plaats in een Dublins hotel, waar twee bokstoppers elkaar treffen te midden van publiek, pers en fans. Dan stormt ineens een groep mannen de ruimte binnen waar de weging plaats heeft en begint te schieten. Hierbij komt de crimineel David Byrne om het leven, een lid van de Kinahan-clan, twee andere mannen raken gewond. De twee daders van deze brute moordaanslag plegen hun liquidatie met AK47's. Een ander lid van de liquidatieploeg, gewapend met een pistool, draagt een pruik. De liquidatiegolf telt uiteindelijk twaalf slachtoffers in 2016. De Irish Mirror heeft ze allemaal eens op een rijtje gezet. Een huiveringwekkend stuk, waarin we lezen wie er nog meer het leven lieten in deze gangland-oorlog. Mannen met namen als David 'Daihti' Douglas. Mark 'Guinea Pig' Desmond en Noel 'Duck Egg' Kirwan.

The Monk

Overigens is The Monk sinds enige tijd spoorloos. De Ierse politie zou graag eens een hartig woordje met hem willen spreken. The Daily Mirror meldt in het najaar dat The Monk zou rondlopen in Volendam en tussen Nederland en Spanje heen en weer zou reizen. We betwijfelen of hij sindsdien paling en paella boven Guinness verkiest.