Door: Martijn Haas
Misdaad

Grote anti witwas-politieactie gestart overal in Nederland (UPDATE)

Ondermijning heet het, modieus gezegd. Het betreft de manier waarop onder- en bovenwereld de handen in elkaar hebben ges...

Ondermijning heet het, modieus gezegd. Het betreft de manier waarop onder- en bovenwereld de handen in elkaar hebben geslagen, en zo via allerhande trajecten zwart geld wit wassen. Het is een hot item in de politiek, en de politie zet er nu zwaar op in. Vandaag - as we speak - is er een grote actie gestart met een hele hoop invallen op het programma. Tientallen agenten, ondersteund door specialisten van Defensie en medewerkers van de FIOD, zijn woningen en bedrijfspanden binnen gevallen. Het interessante is natuurlijk; terwijl de actie gaande is weten de doelwitten nog niet eens dat zij straks bezoek krijgen. Maar er zullen op dit moment heel wat 'zakenmannen' snel wat paperassen in hun woning verbergen, achter een gipswand, of onder een systeemplaat.

Het zwaartepunt van deze actie ligt in Zuidoost Drenthe, in Schoonbeek, zo heeft de politie laten weten. Maar ook elders in NederlandBelgië, Duitsland en Sint Maarten worden invallen gedaan.

Een rondgang van Panorama langs bronnen in het milieu wekt het beeld op dat de invallen gelieerd zijn aan onderzoeken naar MC-motorclubs. Nederlandse MC's precies in die landen die nu onderwerp zijn van onderzoek veel banden hebben. Panorama had onlangs nog een reportage over motorclub-Captain Henk Kuipers van MC No Surrender. Actief in Emmen, op een steenworp van het genoemde Schoonbeek. 

Dit komt dus geheid op televisie vanavond, zo groot is deze actie wel. Tot nu toe zijn vijf aanhoudingen verricht.  Maar dat gaan er natuurlijk nog veel meer worden. Bij de invallen wordt gezocht naar financiële administratie. Daarnaast legt het onderzoeksteam beslag op onroerend goed, waardevolle goederen en geld. Aan het einde van de actiedag zal de balans worden opgemaakt.

Oneerlijke concurrentie

De aanpak van de georganiseerde criminaliteit, waar witwassen onder valt, is een landelijke prioriteit voor de politie, belastingdienst en het Openbaar Ministerie, zo schrijft de politie als begeleiding bij de huidige 'actiedag'. Lees dat hier terug. Er zijn vaak grote geldbedragen gemoeid bij grootschalige witwaspraktijken. Het doel van dergelijke onderzoeken is om een eind te maken aan het zorgeloos profiteren van crimineel verkregen geld en oneerlijke concurrentie te stoppen. Overheidsorganisaties pakken gezamenlijk de ondermijnende criminaliteit aan, waardoor de slagkracht groter is. Onderzoeken richten zich niet alleen op de belangrijkste spelers, maar ook op partijen die een ondersteunende rol hebben. Facilitators geheten.

Grappig overigens dat dit soort politie-actiedagen vaak op mooie vroege lentedagen plaats vinden. Lees hier terug over de Party King-invallen van 4 april vorig jaar. Toen deed de politie op grote schaal invallen bij xtc- en amfetamine-producenten en handelaren. Operatie Trefpunt genaamd. Een groot succes, al is inmiddels een van de opgepakte figuren destijds geliquideerd, Leon Villevooije.

Op deze site plaatsen we niet al te lang geleden een recensie van een boek dat nader ingaat op de ondermijning, De Achterkant van Nederland. Lees die recensie hier terug.

We houden u op de hoogte gedurende deze dag.

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws