Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
2

Gestolen Lamborghini's, Porsches naar Thailand

Grand Theft Auto in het echie: Tientallen luxe sportwagens, waaronder Lamborghini's, Porsches en BMW's, zijn gestolen in...

Grand Theft Auto in het echie: Tientallen luxe sportwagens, waaronder Lamborghini's, Porsches en BMW's, zijn gestolen in de straten van Groot Brittannië en verscheept naar Thailand. Een 'scam' zo grootschalig en inventief dat politieteams uit beide landen er druk mee zijn alles te ontmantelen, zo schrijft ondermeer de Hindustan Times.

Inmiddels zijn er meer dan 120 'top range'-wagens in beslag genomen op Thaise bodem. Justitiële autoriteiten hebben alleen maar een vermoeden hoe diep de put is. Het vermoeden is dat er in totaal 1000 gestolen sportwagens uit Engeland in Thailand zijn. "Dit is al een hele tijd aan de gang," aldus een woordvoerder van de Thaise opsporingsautoriteit.

De Lamborghini blijkt het meest voor te komen onder de gestolen goederen, en dan veelal de 'goedkope' Gallardo- en de 'duurdere' Aventador-types. Bij de BMW gaat het om het M4-type, en bij de Porsche betreft het 'Boxters'.

Gealarmeerd door een Brits opsporingsbevel zijn de autoriteiten in Thailand in actie gekomen. Rechercheurs zijn bij meerdere dealers in Bangkok naar binnen gestormd en hebben de specifieke kenmerken van alle tentoongestelde wagens opgenomen. Zo kwam de ene na de andere gestolen bolide 'bovendrijven'.

Daarbij hebben de Thaise speurders ook ontdekt hoe het autohandelaren lukt om de hoge Thaise belastingwetgeving te ontduiken of te ontwijken.

Op zich is het niet verwonderlijk dat de Thai juist Engelse wagens willen hebben, in het land wordt namelijk met het stuur aan de rechterzijde gereden, net als bij de Britten.

De Thaise economie staat er niet heel erg goed voor, maar het land kent nog altijd een grote hoeveelheid miljonairs. Die rijden graag in hn sportwagens, al zijn de wegen in Bangkok uiterst slecht uitgerust.

Een beruchte luxe autoverkoper uit Bangkok is inmiddels verdachte in deze zaak. Hij ontkent uiteraard alles. De Britten kunnen overigens hun borst natmaken. De sportwagens komen waarschijnlijk niet snel terug naar het land van oorsprong. De Thai kennen een ijzingwekkend trage bureaucratie op dit gebied.