Door: Martijn Haas Fotografie: Stock
Misdaad

Uniek: hitman van de Camorra gaat praten met autoriteiten

Moordenaar Gennaro Notturno is zijn leven zat na liquidatie neef

Gennaro Notturno is een keiharde. Samen met zijn handlangers vermoordde hij tien jaar geleden een rivaal. Dat was niet zomaar een maffiamoord. Dat was het begin van de grote oorlog in de Napolitaanse misdaadwijk Scampia, zo claimt Notturno nu. Hij heeft de Italiaanse autoriteiten pas geleden inzage gegeven in deze moord, Notturno is namelijk klaar met zijn leven als Camorrista. Toen vijanden vorige maand zijn 21-jarige neefje bruut vermoordden in een trapportaal zag hij in dat hij verkeerd bezig was. Notturno gaat praten. En de Napolitaanse Camorra siddert als nooit tevoren.

Rafaele Gennaro

Over de laffe liquidatie van Notturno's neefje hebben we hier op de Panorama-site gepubliceerd. Lees dat stuk hier terug. We schreven toen dat Rafaele de 'zoon' was van Gennaro, dat is verkeerd. Het was zijn neef, maar hij was als een zoon voor hem. Zo blijkt nu ook wel nu Gennaro is gaan 'zingen'. Hij doet het uit 'respect' naar die jongen toe, die niet wordt gezien als iemand die diep in het milieu van de Camorra zat.

Antonio Ruggiero

Iedere maffioso weet: om de autoriteiten te overtuigen van je goede gedrag moet je beginnen met een grote vis. Nou, en Gennaro Notturno heeft de Italiaanse politie een wel hele grote vis gepresenteerd. Hij heeft bij verhoren zeer recent uitgelegd hoe hij en zijn metgezellen in 2005 Giulio Ruggiero hebben omgelegd. Ook heeft hij verteld hoe ze daarna diens hoofd afzaagden met een electrische snijbankzaag. Hoe ze met het hoofd gingen voetballen, waarbij sommigen moesten lachen maar anderen in een hoek stonden over te geven. En hoe ze dat hoofd vervolgens bij familieleden van hem hebben bezorgd.

Gebroken roos

De Italiaanse magistratuur bekijkt op dit moment de eerste verklaringen die Notturno heeft afgelegd. Het algehele beeld is dat er nog veel meer bekentenissen gaan volgen van deze ervaren hitman, die op zijn onderarm een gebroken roos heeft laten tattoeëren en die nu al ook naasr de hierboven beschreven 'hit' ook al zijn licht heeft laten schijnen over andere moorden. Hele boeken zullen moeten worden herschreven nu deze man opstaat met zijn verhaal. Het is slechts een kwestie van tijd voordat diverse Camorra-facties van zich zullen laten horen.