Door: Martijn Haas
Misdaad

Fotograaf Kristian van Kuijk maakte reportage in het echte 'Gomorrah'

Gomorrah, zowel de film als de serie die onder deze naam zijn verschenen verdienen veel lof. Panorama weet een ding: als...

Gomorrah, zowel de film als de serie die onder deze naam zijn verschenen verdienen veel lof. Panorama weet een ding: als hardcore criminelen zelf fanatiek naar iets gaan kijken - zoals bij Gomorrah het geval is - dan is het goed, klaar, discussie gesloten.

Ook fotograaf Kristian van Kuijk was fan van de film die later in serie een vervolg kreeg. Hij reisde vorig jaar af naar Napels en ging op de bonnefooi naar Napels, precies naar de plek waar veel opnames voor deze features zijn geschoten.

Dat is in de Napolitaanse wijk Scampia, een buurt met allemaal modernistische flatgebouwen die in de loop der tijd zwaar verwaarloosd zijn geraakt. Net zoiets als onze Bijlmer, maar dan anders. Overeenkomstig met Amsterdam Zuidoost is er trouwens ook in Napels sprake van dat een groot deel van deze gebouwen afgebroken gaat worden. Reden des te meer om er een mooie repo te maken, moet Kuijk hebben gedacht, zie het artikel in Het Parool.

Echt maffia heeft hij niet gezien, althans niet zoals in de verfilmingen van deze wijk. Daarin zien we gangsters van groot tot klein in allerlei situaties naar het leven staan, allemaal oorspronkelijk gebaseerd op het boek Gomorra, van Robert Saviano, dat uiteindelijk een hele brede blik wierp op de totale Napolitaanse onder- en bovenwereld en de verwevenheid daartussen.

De foto's van Kuijk zijn slechts een dag in een galerie te zien: donderdag 23 maart. in The Workshop Galerie, Daniël Stalpertstraat 76, van 17.00 tot 22.00 uur

De opbrengst van de aankoop van foto's gaat naar Fondazione Angelo Affinita, een stichting die opkomt voor kansarme kinderen uit Scampia.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws