Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
4

Forse straffen gevraagd voor vechtersbazen Bell's Club

In onze "uitgaansrubriek" deze week de vechtpartij in de Bell's Club, eind vorig jaar, tijdens kerstavond in Amstelveen....

In onze "uitgaansrubriek" deze week de vechtpartij in de Bell's Club, eind vorig jaar, tijdens kerstavond in Amstelveen. Een vechtpartij waarbij twee mannen gewond raakten; een heeft overal schrammen op zijn hoofd, de ander is in coma geslagen en moet een nacht doorbrengen in het VU-ziekenhuis.

Gisteren werd bekend dat er flinke straffen zijn geëist. Panorama was bij de zitting in het Amsterdamse rechtbankgebouw aanwezig.

Tegen Etou's Belserang is 30 maanden geëist, tegen zijn broertje Dimitri 9 maanden, tegen Faruk H. 20 maanden en tegen Giuliano L. 27 maanden. De mannen reageerden samen met hun advocaten verontwaardigd op de eisen. De zitting was tot dan toe rustig verlopen, waarbij twee van de drie aanwezige verdachten voluit vragen hadden beantwoord.

Van de vier verdachten was een persoon niet aanwezig. Etou's Belserang is ook verdacht van andere misdragingen bij een club op het Rembrandtplein en is al sinds enige tijd voortvluchtig. Zijn advocaat was wel van de partij. Het is niet duidelijk waar de 43-jarige Satudarah-leider op dit moment verblijft.

Een van de mannen die in het verleden een (mislukte) liquidatiepoging op Belserang heeft ondernomen is gisterenavond in Breukelen doodgeschoten. Het gaat om Jair Wessels.

Colors

Alle verdachten zijn lid van Satudarah, maar hebben op de bewuste avond van de matpartij niet hun 'colors' aan, dus geen hesjes, jasjes en andere emblemen. Alleen Giuliano L. draagt een t-shirt met het Satudarah-logo, hij heeft een vechtsport-achtergrond.

De groep is die avond als vrienden onder elkaar een avondje uit in een oude club, die aan de Amsterdamse Weg ligt; niet ver van de plek waar de bekende crimineel Gwenette Martha is geliquideerd. Ook Klaas Bruinsma kwam in zijn tijd vaak in deze club. De vriendin van Etou's is ook van de partij, aanvankelijk is het gewoon een avond om te vieren dat iedereen lekker vrij is.

Maar op een gegeven moment begint de "Etou's-groep" zich te storen aan een drietal mannen, waarvan vooral ene S. onder invloed lijkt. Deze begint een beetje gek te dansen op de dansvloer en hij gaat ook allemaal dingen roepen. Zoals dat hij helemaal niet onder de indruk is van de Satudarah-achtergrond van de andere aanwezigen.

Etou's Belserang

De groep stappers ergert zich suf aan deze gast en klaagt bij het personeel over zijn gedrag. 'Kan die man niet weg?' Maar dat haalt weinig uit.

S. begint intussen steeds gekkere dingen te roepen. Zoals: "Zal ik je even verkrachten?" tegen Faruk H. Full Colour-member bij Satudarah.

Paar klappen

Faruk H. in de rechtszaal: "Kijk, ik wist toen wel dat die man te ver ging voor mij. Hij was aan het provoceren - en ging maar door - en toen heb ik hem een paar klappen gegeven."

Dimitri Belserang - die dichtbij zit -maakt daarop het gebaar van een slap handje. Zo van: 'wat een malloot zeg.' Althans, hij zegt het zelf alleen maar naar zijn eigen vriend Faruk te hebben gemaakt. "Een geintje onderling." Maar de officier in justitie leest het anders: die ziet het als een verwijzing naar de onruststoker. Die zegt ook dat grote broer Etou's daarna het bevel tot vechten afgeeft.

Na de eerste klap van Faruk ontstaan al snel een kluwen van tegen elkaar duwende en slaande mannen. Ook het personeel staat in het midden van de strijd. 

Hoeken

Het OM heeft camerabeelden in beslag genomen die in opdracht van het clubmanagement gemaakt zijn. Daarop meent justitie duidelijk te kunnen zien wie welke klap verkoopt. Het is met name Giuliano L. die een paar flinke 'ellebooghoeken' verkoopt, aldus het OM. Maar de anderen laten zich zeker niet wegsturen.

Dimitri Belserang zegt tegen de rechtbank dat hij alleen maar op die plek is omdat hij de boel wil 'sussen'. Zodra dat niet lukt duikt hij volgens eigen zeggen weg.

De vechtpartij stopt pas wanneer Etou's een paar stappen terug doet, en zo de anderen laat weten dat het genoeg is. S. ligt bewusteloos op de grond, een andere man kan alleen nog groggy voor zich uit staren. Het personeel loopt verdwaasd rond. S. zal een nacht doorbrengen in het VU-ziekenhuis en moet met een zware hersenschudding twee maanden revalideren.

Het was een echt 'horeca-gevecht': Etou's heeft volgens justitie met een 'longdrinkglas' geslagen. Giuliano zou tijdens het vechten nog tijd hebben gehad om even 'een slokje van zijn eigen drankje' te nemen.

Na afloop van de vechtpartij gaat de groep naar buiten. Een van de mannen is een tas vergeten, en haalt die nog even op bij de garderobe.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak