Door: Y.M. Osterloh Fotografie:
Misdaad
2

Etous B.: de stormram van Gwenette Martha

Etous B. (42) zou met kerst samen met enkele andere Satudarah-leden in de beruchte Amstelveense Bells Club een man het z...

Etous B. (42) zou met kerst samen met enkele andere Satudarah-leden in de beruchte Amstelveense Bells Club een man het ziekenhuis in hebben getrapt. Enkele maanden eerder was hij ook al betrokken bij ernstig uitgaansgeweld, in café Nasty bij het Amsterdamse Rembrandtplein. Nu is hij op de vlucht. Wie is deze half-Molukse Etous B., die in 2011 ontkwam aan een vermoedelijke liquidatiepoging? Een GRATIS voorstukje van ons nieuwe coververhaal.

Eén grote puinhoop: kapotte glazen en flessen drank, omgegooide barkrukken, bang personeel en ineengedoken mannen. Café Nasty, aan het Amsterdamse Thorbeckeplein, ziet eruit alsof er zojuist een orkaan doorheen is geraasd. Even daarvoor is in de broeierig warme zondagnacht van 12 september 2016 een groep van twaalf man (onder wie meerdere Satudarah-leden) op feestcafé Nasty afgelopen. Het is een bont gezelschap dat van het Rembrandtplein naar het naastgelegen Thorbeckeplein loopt. Voorop in de groep loopt het Satudarahkopstuk Etous B., een forse Amsterdammer met armspieren zo dik als staalkabels.

Lees ook: afgezet in bad standing, de vrees van elk motorclub-lid

Daarnaast zijn er ook enkele aan Satudarah gelieerde Ajax-hooligans, onder wie een familielid van B. De motorclub Satudarah is vaker prominent aanwezig rond het Rembrandtplein, met café Monico als vaste uitvalsplek, waar ook de harde kern van Ajax graag samenkomt. Het gezelschap robuuste kerels stevent op café Nasty af. Wat er dan gebeurt halen we uit de politiedossiers. Eén van de mannen uit de groep zou via een zijdeur van het pand vliegensvlug de feestkroeg binnendringen. Daarna zou hij van binnenuit de portier neergeslagen hebben die in de deuropening nog met de groep buiten staat te praten. Vervolgens zou het schreeuwende gezelschap zich in no time naar binnen hebben gewerkt, waar ze personeel bedreigen en gasten intimideren, terwijl het doffe geluid van omver gesmeten barkrukken zich vermengt met het schelle gerinkel van kapot gegooide glazen en flessen drank. De politie spreekt van een ‘gigantische vechtpartij’, de advocaat van Etous B. zegt dat het allemaal wel meevalt.

Lees ook: Satudarah onder vuur

Mysterieus en in de luwte

Maar wie is die Etous B. die ook bij dat groepje hoort? Hij heeft al decennialang een invloedrijke positie binnen het Amsterdamse milieu, maar de laatste jaren is hij erg gestegen in rang binnen de multiculturele motorclub Satudarah.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar de rest van het artikel van verslaggever Roel Janssen? Je leest het verhaal in editie 16 van Panorama, die vanaf morgen (19 april) in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen of op Blendle lezen.