Door: Martijn Haas
Misdaad

Ere-munt ter waarde van 4 miljoen dollar gestolen uit Berlijns museum

Geen Okkie Durham dit keer waarschijnlijk. Maar wel zo spectaculair. Een honderd kilo wegende munt genaamd "The Big Mapl...

Geen Okkie Durham dit keer waarschijnlijk. Maar wel zo spectaculair. Een honderd kilo wegende munt genaamd "The Big Maple Leaf" is maandagochtend vroeg gestolen uit het Bode Museum in Berlijn. Deze munt is vervaardigd in 2007 door de Canadian Mint, zeg maar de Canadese muntenmaker. 

De munt is 53 centimeter breed en 3 centimeter dik. Net als alle andere Canadese munten staat er een afbeelding van Koningin Elisabeth op.

De munt heeft de hoogste goudwaarde mogelijk, en staat daarmee in het Guinees Book of Records. Uitgedrukt in cijfers bevat de Big Maple Leaf een goudwaarde van 999,999/1000 karaat. 

De dieven hebben waarschijnlijk een ladder gebruikt om in te breken bij het museum en daarna een raam geforceerd. Die ladder is later gevonden op een treinspoor in de buurt. De diefstal vond plaats om iets voor half vier in de ochtend. Er resten nu enkele vragen: hoe zijn de dieven er in geslaagd het alarm te deactiveren? Want dat was dus het geval. En hoe slaagden de dieven erin om dit loodzware juweel te vervoeren? 

De politie wil niet bekend maken hoe de dieven er daarnaast in geslaagd zijn het kogelvrije glas rondom de munt te forceren.

De Berlijnse spoorwegen hebben het tracé waar de ladder is gevonden een poosje lang gesloten gehouden om zoekwerkzaamheden niet te belemmeren.

Het Bode Museum heeft een van de meest bijzondere muntencollecties ter wereld. Een kenner van kunstroof gevraagd wat de dieven nu gaan doen met de Big Maple Leaf: ofwel ze verpatsen hem aan iemand die hem heel graag wil hebben, ofwel ze laten het ding omsmelten.

Katsjing!!!

 

 

 

 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws