Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Engelse drugslord 'The One' staat in Parijs voor de rechter

Robert Dawes wordt ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan een drugskartel dat ook in Nederland verantwoordelijk zou zijn voor moord. Het gaat in Parijs echter om de invoer van cocaïne.

Engelse drugslord 'The One' staat in Parijs voor de rechter

Nu vanmorgen de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de Engelse drugscrimineel Robert Dawes (46), uit Nottingham, begint staat er meer op het spel dan enkel datgene waarvoor de verdachte sec wordt aangeklaagd. Voor het eerst zal een openbaar aanklager middels een 70 pagina's tellend requisitoir verwoorden in welke mate de verdachte een leidende rol had in de internationale cokehandel, als leider van een Brits-Spaans kartel met tentakels in meer dan zestig landen. 

Vergismoord

Ook nogal wat Nederlanders kijken vandaag mee. Ergens op een woonwagenkamp in- of rondom Breda zullen de nabestaanden van Danny Gubbels benieuwd zijn hoe het Dawes in de strafbank afgaat. De toen 12-jarige Gubbels werd doodgeschoten bij een totaal uit de hand gelopen inval van criminelen, die vermoedelijk door Dawes gestuurd waren. Je zou kunnen spreken van een vergismoord, voordat die term in zwang kwam.

Dawes in 2013, in Spanje.

Vergeldingsmoord

In Groningen zullen de nabestaanden van Gerard Meesters het proces met de nodige belangstelling volgen. Meesters werd in de deuropening van zijn woning in Groningen doodgeschoten, vermoedelijk in opdracht van - opnieuw - Dawes, die daarmee een rekening wilde vereffenen die uitstond tegen de zus van Meesters. Een type vergeldingsmoord dat de Britse Daniel Sowerby, door justitie gezien als de schutter, een levenslange gevangenisstraf opleverde. 

Cocaïnetransport

De misdaden van Dawes in Nederland zijn eigenlijk de uitlopers van een crimineel bedrijf dat zich op wereldwijde schaal bezig hield met misdaad, totdat Dawes in 2015 werd aangehouden in Spanje. Die aanhouding volgde op het onderscheppen van een partij van 1,3 ton cocaïne op vluchthaven Roissy in Parijs. Naast Dawes staan ook twee Engelsen en drie Italianen terecht. Zij zouden allen betrokken zijn geweest bij het cocaïnetransport, waarbij de drugs via koffers van niet bestaande passagiers moesten worden overgebracht.

Dawes bouwde zijn imperium op vanaf de straten in Nottingham waar hij al vroeg actief was als gevreesd bendeleider.