Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Geëiste straffen schutters Latumahina-zaak pakken hoog uit

Officier van justitie sprak gisteren haar requisitoir uit aan de rechtbank van Amsterdam. Eisen lopen op tot 30 jaar.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Hoge straffen, dat eist het OM voor de moordploeg die verantwoordelijk zou zijn voor de 'vergismoord' op DJ Djordy Latumahina in Amsterdam-west. Tegen chauffeur Ulrich B. en mede-organisator Wendell R. werd 25 jaar gevangenisstraf geëist. Tegen de twee vermeende schutters Djurgen W. en Tony D, alsmede tegen de hoofdorganisator Cedric R. werd 30 jaar gevangenisstraf geëist.

Tevens verklaarde de officier van justitie in een vier uur durende betoog over de achtergronden die hebben geleid tot dit uiteindelijk mislukte liquidatieplan oktober 2016 waarbij 'de verkeerde' werd getroffen. Bij de aanslag kwam Latumahina om, zijn vriendin werd getroffen door zes kogels maar overleefde het. Hun kindje ontwam maar net aan de kogelregen.

Blonde schutter

Op zich is het nog maar de vraag of de rechtbank ook mee gaat in de lezing van het OM. Dat de verdachten hun straffen helemaal gaan ontlopen lijkt niet erg waarschijnlijk. De vraag is wel welke waarde aan het bewijs kan worden gehecht. Het materiaal tegen de verdachten is soms ijzersterk, zo is in het geval van verdachten Djurgen W. en Ulrich B. dna-materiaal aangetroffen in de auto's die zijn gebruikt bij de liquidatie. Ulrich is afgeluisterd in de gevangenis en noemt namen van andere verdachten in zijn zaak en zegt dat hij 'erin geluisd is'.

Dna-materiaal

In het geval van 'de blonde schutter', zoals die op camerabeelden staat heeft het OM nu verdachte Tony D. aangeklaagd. Hij beet de afgelopen week fel van zich af in de rechtszaal en beweerde met het hele liquidatieverhaal niets te maken te hebben. Wat voor hem spreekt is dat er van hem geen dna-materiaal op- of rond de plaats delict aangetroffen. Wel zou iemand in opdracht van een crimineel op de achtergrond zijn beveiligde telefoon hebben gewist, kort na zijn arrestatie, eind vorig jaar. Ook gebruikte hij een versleutelde pgp-telefoon waarmee hij  kort voor de liquidatie alleen maar contact had met twee andere personen in het complot: Djurgen W. en Cedric R. Tony bezocht daarnaast voor de aanslag een aantal malen de woning van de man die door justitie naar voren wordt geschoven als de moordmakelalaar: Cedric R. Wiethandel? Zoals hij zelf aangaf tijdens verhoren. De officier van justitie stelde dat die bezoeken daarvoor te lang duurden.

Djordy Latumahina

Voorverkenning

Ook voor andere verdachten zijn de telecom-data cruciaal in de bewijsvorming. Zo is vast komen te staan dat alle verdachten in deze zaak niet alleen aan voorverkenning hebben gedaan maar ook vaak bij elkaar over de vloer zijn gekomen in de dagen voor de aanslag, aan de hand van hun 'telefoonbewegingen'.

Opvallend was een moment tijdens de zitting gisterenmiddag waarop de officier van justitie Caroline Cnossen tijdens haar requisitoir beelden vertoonde van Tony D. tijdens een politieverhoor. De verdachte heeft daarin zijn haar niet geschoren, zoals nu in de rechtszaal het geval is, wat best wel opmerkelijk is. D. had het er in de rechtszaal namelijk over bekend te staan als 'de kale'. Hij, afkomstig uit een dorpje in Noord Holland, werd zelfs weleens vergeleken met de recent aangestelde Ajax-coach Ten Hag, zo beweerde hij. Dat valt lastig te rijmen met die camerabeelden waarop hij gekrulde donkere plukjes haar op zijn hoofd heeft. Stel dat hij die krulletjes had gebleekt ten tijde van de aanslag dan komt dat perfect overeen met de beelden die er tijdens Opsporing Verzocht zijn getoond van de 'blonde schutter'. 

@backlink(168119)

Achtergronden

De officier van justitie ging ook in op de achtergronden die aanleiding zouden hebben gegeven tot deze liquidatiepoging. Eerder is al bekend geworden dat het eigenlijke doelwit de drugshandelaar Giovanni 'Gino' M. was. Uit telefoongegevens blijkt nu dat er een verband is tussen de verdachten in deze zaak en een mogelijke opdrachtgever, die op zijn beurt weer wraak heeft willen nemen op de liquidatie van zijn neef Samir Erraghib, in IJsselstein, mei 2016. Daarmee lijkt het er meer en meer op dat deze aanslag past binnen het patroon van de zogeheten Mocro-war, waarbij elkaar rivaliserende coke-bendes elkaar naar het leven staan. Het blijft onverteerbaar dat hierbij onschuldige mensen worden geraakt. Mensen zoals het gezin van Djordy Latumahina.

Vandaag gaat de zesde dag van dit proces in. Aan de beurt zijn de advocaten van de verdachten. Zij verdedigen hun cliënten voor een aanmerkelijk legere zaal dan gisteren.