Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
2

Eis Robert Vreeswijk verzwaard van 8 naar 12 jaar

"Een klotebericht, zo kun je wel stellen," zo sluit Robert Vreeswijk de conversatie af die Panorama afgelopen vrijdag me...

"Een klotebericht, zo kun je wel stellen," zo sluit Robert Vreeswijk de conversatie af die Panorama afgelopen vrijdag met hem had.

Die dag hoort hij dat de openbaar aanklager in Colombia een nieuwe strafeis heeft opgesteld. Justitie in het Latijns-Amerikaanse land wil hem 12 jaar laten opsluiten. Dat is een verzwaring van de eis, want tot deze week zou hij 'slechts' 8 jaar hoeven door te brengen in de gevangenis. Reden: "Er is een nieuwe openbaar aanklager, de vorige zou verdacht zijn van corruptie. Deze nieuwe aanklager heeft een eigen kijk op de zaak. Ze werken met valse bewijzen en vage vermoedens, en die man is ook alleen maar een marionet."

"Maar ik blijf een topspeler in de ogen van justitie hier."

Vreeswijk moet nu zelf aanstaande woensdag opnieuw in de rechtszaal verschijnen. Hij en zijn advocaat hebben een tegenvoorstel van bekentenis gecombineerd met 48 maanden gevangenisstraf gedaan.

Vreeswijk is februari dit jaar gearresteerd in Medellin, samen met een groep van negen anderen. De Nederlander zou volgens de autoriteiten in Colombia een liaison-functie hebben vervuld binnen een kartel, daarbij is hij telefonisch afgeluisterd. Ook zou Vreeswijk naar Nederland zijn gereisd om daar contacten te onderhouden ten behoeve van de drugshandel. De groepering zou een splinter-afdeling van de beruchte 'Golf-clan' zijn. Volgens Vreeswijk heeft hij hooguit enkele kleine 'vertaalklussen' gedaan voor de groepering.

Volgens de Nederlandse gedetineerde staan er mogelijk nog meer aanhoudingen op stapel. Hij heeft ook het idee dat er politie 'undercover' aanwezig is op de binnenplaats van zijn gevangenis.

Panorama onderhoudt al enkele maanden sms-contact met de man die nu vast zit in de gevangenis van Cartagena, in het noorden van Colombia. Vreeswijk heeft tijdens deze gesprekken met Panorama aangegeven dat een onderschept cocaïne-transport naar België centraal staat in het onderzoek. De drugs zat verstopt tussen kolen, en was verpakt met opschrift 'Discovery Kids'. Dat is terug de vinden op internet, zoals hier. Deze partij cocaïne uit de havenstad Barranquilla met een straatwaarde van 5 miljoen euro zou worden 'binnengetrokken' door een groep Albanezen, maar die zijn in de haven van Gent destijds opgepakt.