Door: Martijn Haas
Misdaad
3

Eis OM 18 jaar gevangenisstraf voor doden 18-jarige Tessa

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft in hoger beroep tegen een inmiddels 37-jarige Riekelt van S. 18 jaar ce...

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft in hoger beroep tegen een inmiddels 37-jarige Riekelt van S. 18 jaar cel geëist wegens het doden van de 18-jarige Tessa Bokhorst in een chalet op camping Het Bosbad in Emmeloord op 19 oktober 2014.

Tessa woonde daar met haar vader. In de visie van het OM heeft man die nu in hoger beroep terecht staat met een steen op het hoofd geslagen en Tessa in hulpeloze toestand achtergelaten.

Vervolgens heeft hij het chalet in brand gestoken om eventuele sporen uit te wissen. Tessa is door verstikking om het leven gekomen.

Bewusteloos

Op de bewuste avond werd iets na 22.00 uur gemeld dat er brand was in het chalet. Men trof Tessa aan in levenloze staat. Met een hoofdwond, al was het niet duidelijk waar die door veroorzaakt was. De doodsoorzaak zou de brand zijn. Mogelijk was de vrouw bewusteloos op het moment dat de brand ontstond, schrijven de onderzoekers nu. In het onderzoek dat destijds volgde, kwam de bewoner van een van de caravans, de man die de brand had gemeld, in beeld als verdachte. Hij werd door het OM vervolgd voor het doden van Tessa Bokhorst en voor de brandstichting.

Steen

De rechtbank veroordeelde de verdachte in eerste aanleg tot acht jaar cel wegens poging doodslag. De rechtbank achtte niet bewezen dat de brand, waardoor het meisje uiteindelijk omkwam, ook door de verdachte was gesticht. Het OM en de verdachte stelden hoger beroep in. De steen waarmee de vrouw was geslagen was van eenzelfde soort als de stenen van het terras van een nabijgelegen standplaats op de camping die niet in gebruik was. Een van de stenen van dat terras ontbrak en was recent weggenomen. Op de steen werd bloed van Tessa en dna van verdachte Riekelt aangetroffen. Ook werd bloed van het meisje op het schoeisel van Riekelt aangetroffen. Verdachte heeft wisselende en tegenstrijdige verklaringen afgelegd en de advocaat generaal acht die verklaringen ongeloofwaardig. 

Benzine

Het brandonderzoek wees uit dat er sprake was van brandstichting en dat er een brandversnellend middel was gebruikt, onder andere bij de toegangsdeur naar het halletje. Achter de caravan van de verdachte werd een lege colafles gevonden waar benzine in had gezeten. De kans op een toevallige samenloop van omstandigheden tussen het neerslaan van Tessa en de dodelijke brandstichting is uiterst klein, zo stelt het OM: “Daar komt bij dat een andere brandstichter dan verdachte dan al in de omgeving van de camping moet zijn geweest. Om dan vervolgens het chalet te betreden, in de gang het zwaargewonde meisje te zien liggen en dan, ondanks die vreselijke situatie, brand te stichten is in de visie van het OM een ondenkbare gang van zaken. Conclusie van het OM is dat verdachte de gelegenheid, de middelen en een motief had voor de brandstichting en het dan ook niet anders kan zijn dat de brand door verdachte is gesticht."

Straf

Een lange celstraf is hier ter vergelding op zijn plaats, zo betoogde de advocaat-generaal vandaag in Leeuwarden: “Er is sprake van een gewelddadig- en gruwelijk feit. Het slachtoffer is meermalen op het hoofd geslagen en daarna verbrand. Verdachte heeft daarmee de nabestaanden de kans ontnomen om ongeschonden afscheid te nemen van Tessa. Verdachte heeft geen openheid willen geven over zijn handelen en de redenen daarvoor. Dat rekent het OM hem zwaar aan.” 

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken. Riekelt zit nu dus 8 jaar. Als hij 18 jaar zou krijgen is hij natuurlijk nog niet jarig.

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!