Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Eis helers kunstroof Julia Domna: zes- en vier maanden cel

Wisten ze ervan of niet? Die vraag staat vandaag centraal aan de rechtbank van Amsterdam. Daar staan Erik G. en Marjan W...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Wisten ze ervan of niet? Die vraag staat vandaag centraal aan de rechtbank van Amsterdam. Daar staan Erik G. en Marjan W. terecht. Beiden waren betrokken bij het aanbieden van een enorm kostbaar archeologisch kunstobject uit de Romeinse tijd, ofwel 200 jaar na Christus. De partij bij wie ze het aanboden - veilinghuis Christie's rook onraad en alarmeerde de politie. De verdediging stelt dat de verdachten helemaal niet wisten dat ze in gestolen waar handelden. Waarom zouden ze het anders bij zo'n gerenommeerd veilingkantoor hebben aangeboden? Het is aan de rechter om te oordelen of hij daar in mee gaat.

Keizerin

De zaak zou makkelijk uit te werken zijn tot een spannende thriller. Eerst de voorgeschiedenis: december 2012 overhandigt de Amsterdamse politie een kostbaar kunstobject aan de Italiaanse politie, de Carabinieri. De Amsterdamse recherche zit dan al enige tijd op deze zaak. Een man en een vrouw hebben enige weken eerder geprobeerd een kunstobject te verkopen aan veilinghuis Christie's in Amsterdam. Het veilinghuis vertrouwt het niet en doet navraag naar het kunstvoorwerp. Het blijkt te gaan om een afbeelding van natuursteen van “Julia Domna”, een kunststuk uit de periode rond 200 jaar na Christus. Julia Domna was keizerin van het Romeinse rijk en leefde van 170 tot 217 na Christus.

Christie's houdt de aanbieders kalm met een bod dat veel lager is dan de werkelijke prijs; 1,5 ton biedt het huis. In feite is het beeld van 'onschatbare waarde'. Er is domweg geen prijs op te taxeren, zo waardevol is dit historische artefact. Een advocaat van het veilinghuis informeert ondertussen de Italiaanse Carabinieri afdeling Tutela Patrimonio Culturale, een afzonderlijke rechercheafdeling die kunst en cultuurschatten opspoort. Uit onderzoek blijkt dat het beeld van Julia Domna in een museum in Tivoli bij Rome zou moeten liggen. 

Verkeerde mensen

De helers van dit werk staan vandaag voor de rechter. Saskia Belleman van de Telegraaf doet verslag. Ze schrijft dat een van de verdachten - Erik G. - met zijn hoofd in zijn handen de hele procedure zuchtend aanhoort. Hij schijnt het er moeilijk mee te hebben nu als kunstheler te worden aangeklaagd. Deze Erik G. heeft in een eerdere zitting verklaard dat "de verkeerde mensen" voor de rechter zitten. De officier van justitie eist vandaag 6 maanden tegen Erik G. en 4 maanden voorwaardelijk tegen Marjan W. Tegen Marjan W. eist de OvJ naast de voorwaardelijke celstraf een taakstraf van 20 uur. Geen voorwaardelijk deel voor Erik G. Die moet, als het aan OvJ ligt, een half jaar zitten. Geen van beide verdachten heeft een strafblad.

Culturele waarde

Het beeld van Julia Domna is op vrijdag 2 december officieel teruggegeven aan de Italiaanse autoriteiten. Majoor Massimo Meresca, Commander of Archeological Section Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale, nam het beeldje in ontvangst. De Carabinieri is een onderzoek gestart naar hoe het kunstobject heeft kunnen verdwijnen uit het museum. Het beeldje maakt onderdeel uit van een serie van soortgelijke Romeinse koppen uit de periode van twee eeuwen na Christus en heeft een hoge archeologische maar ook culturele waarde.