Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
2

Een maand na Martin Kok zijn dood is het stil

Het is vandaag maandag 9 januari 2017. Precies een maand geleden is Martin Kok geliquideerd. Waar Kok bij leven en welzi...

Het is vandaag maandag 9 januari 2017. Precies een maand geleden is Martin Kok geliquideerd. Waar Kok bij leven en welzijn het laatste jaar om de haverklap in het nieuws kwam. Daar is nu de stilte ingetreden. En dat is jammer, met Kok was er altijd leven in de brouwerij. Zoals die keer dat hij een deel van het actuele Hollleeder-dossier online zette. Zonder hem staren we maar wat naar de geraniums hier op Panorama-headquarters, wachtend op typisch Martin-nieuws dat nooit meer gaat komen.

Contactenlijst

Het meest opvallende is de radiostilte omtrent Martin's website Vlinderscrime.nl. Daar waar een groep vrienden van de geliquideerde ex-crimineel aanvankelijk nog volop van plan leek de crimeblog voort te zetten. Daar moeten we nu concluderen dat er al sinds 20 december niets meer op deze site gepost is. Het laatste stuk betreft een uitleg van enkele problemen die er zijn ontstaan bij het opnieuw tot leven wekken van de dagelijkse bron van online misdaadnieuws. Zo heeft de politie beslag gelegd op Martin's gereedschap: zijn computer, zijn telefoons, zijn papieren administratie. Dit alles in het belang van het onderzoek naar zijn dood. De opvolgers van Martin moeten het dus helemaal zelf doen, zonder bijvoorbeeld zijn geweldige contactenlijst.

Vijanden

Wij kunnen overigens nog wel wat andere redenen bedenken waarom het lastig is Martin's werk voort te zetten. Wie zijn plek inneemt krijgt natuurlijk ook te maken met de zaken waarin de blogger verwikkeld was. Dat kan een kort geding zijn dat nog loopt. Zo zou advocate Inez Weski de zaak waarin ze haar cliënt Noafal F. bij stond tegenover Martin's publicaties willen voortzetten. Maar dat kan ook een akkefietje buiten de rechtszaal om zijn dat nog niet was opgelost. Een dag zonder gedoe was een dag niet geleefd. Wie op de journalistieke online-nalatenschap van Martin gaat zitten erft dus niet alleen zijn succes maar ook zijn vijanden.

Zou dat allemaal de reden zijn waarom Vlinderscrime nu stil lijkt te staan? Of is er slechts sprake van een tijdelijke stop? Een bron dicht op de vriendengroep die deze site zou gaan voortzetten stelt kort en krachtig: "Martin was een crimineel maar ook een goede journalist. Die vrienden van hem die kunnen gewoon niet wat hij kon. Zoals Martin was er maar één. Klaar."