Door: Jeroen Kraak
Misdaad

Easyjet-piloot betrapt op gebruik XTC

Een 49-jarige Franse Easyjet-piloot mag niet meer vliegen nadat hij het vliegtuig instapte terwijl hij last had van...

Een 49-jarige Franse Easyjet-piloot mag niet meer vliegen nadat hij het vliegtuig instapte terwijl hij last had van de bijwerkingen van XTC. Hij had de dag voor de vlucht een derde van een XTC-pil genomen.

De piloot gaf in een geluidsopname met een drugsbende toe dat hij moeite had om het vliegtuig veilig aan de grond te krijgen in Parijs vanwege drugsgebruik de dag ervoor, aldus de Engelse krant The Telegraph. ‘Ik had de snoepjes. Ik voelde me niet lekker. Ik deed het gebruikelijke toen we aankwamen voor de landing’, is in het gesprek gezegd. 

De politie kwam aan de opnames doordat ze de drugsbende aan het af luisteren waren. De piloot moest landen in Parijs, daags nadat hij een derde van een XTC-pil had genomen.

De Franse rechtbank heeft hem naast een vliegverbod ook nog een voorwaardelijke straf van 12 maanden opgelegd. ‘Het was een onverklaarbare fout. Ik ging er van uit dat de bijwerkingen can de drugs na twee uur zouden verdwijnen.’, aldus de piloot tegen de rechter. Normaal gebruikte hij het uiterlijk twee of drie dagen voor de vlucht. Hij gaf ook toe dat hij soms cannabis en cocaïne gebruikte. Zijn drugsgewoonte zou 18 maanden geleden gestart zijn toen hij zich roerde in het nachtleven van Parijs.

De aanklager voegde er aan toe dat de man lijdt aan een verslaving. ‘U zou niet in deze fysieke toestand zijn als u niets had gebruikt.’ 

Ook Easyjet zelf heeft gereageerd: ‘easyJet is op de hoogte van de rechtszaak waarbij één van onze co-piloten betrokken was op 4 augustus. Zodra de co-piloot onder onderzoek stond bij de autoriteiten is hij gelijk op non-actief gezet en disciplinaire procedures zijn begonnen. De veiligheid van onze passagiers en crew is easyJet’s hoogste prioriteit. easyJet heeft een zero tolerance beleid voor alcohol en drugsgebruik en onze regels zijn glashelder. Als co-piloot heeft deze persoon altijd gevlogen onder het bevel van een ervaren Captain en mocht een Captain tijdens een vlucht gedrag hebben gezien dat wees op drugsgebruik of inbreuken op de vliegveiligheid dan hadden wij gelijk actie ondernomen en de co-piloot op non-actief gezet.' Het bedrijf voegt er aan toe dat personeel altijd wordt gemonitoord.' 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws