Door: Martijn Haas
Misdaad

Duitse Hells Angel Aygün Mucuk gedood door twee wapens

Meer en meer wordt er bekend over een geruchtmakende liquidatie vorig jaar in het Duitse MC-milieu. Op 6 oktober werd in...

Meer en meer wordt er bekend over een geruchtmakende liquidatie vorig jaar in het Duitse MC-milieu. Op 6 oktober werd in Giessen de 45-jarige Hells Angels-president Aygün Mucuk om het leven gebracht op het terrein van zijn eigen HA-chapter. Naar nu blijkt zijn daarbij twee schutters te pas gekomen. De een hanteerde een pistoolmitrailleur zoals een Heckler & Koch, de ander een pistool. De aanslag zou van zeer dichtbij hebben plaatsgevonden. Twee jaar geleden vond er al een eerdere aanslag plaats op het leven van deze van oorsprong Turkse Hells Angel. Die poging tot moord overleefde hij toen op het nippertje. 

Onderzoek

De info over de wapens die in oktober jongstleden zijn gebruikt zijn door de Duitse politie naar buiten gebracht in een opsporingsprogramma op de Duitse televisie. De gegevens zijn naar voren gekomen in een zogeheten 'ballistisch onderzoek'. Daarbij wordt een schietpartij gereconstrueerd, ondermeer op een schietbaan-, en door de kogelkracht te meten met een waterbad.

Traditioneel

Het slachtoffer krijgt in oktober maar liefst zestien kogels in zijn - nogal brede - borst. De Duitse politie kan nog altijd niet zeggen uit welke hoek de kogel is gekomen. In het milieu gaan diverse theorieën de ronde. Aygün zou in onmin zijn geraakt met de leiders van andere Hells Angels-chapters. In die zin zou je kunnen spreken van een inside-job. Naar verluid gold Aygün als iemand die vóór expansie was. Dat wil zeggen: voor het overpatchen van andere MC-chapters, om zo de Hells Angels te laten groeien. Hij zou daarbij tegenover meer traditioneel ingestelde 'rockers' zijn komen te staan. De begrafenis was dan ook een beetje 'unheimisch' zoals de Duitsers dat zeggen.

Maar de motorleider was bij meer conflicten betrokken. Nader onderzoek moet uitwijzen of de moord ooit opgelost gaat worden.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!