Door: Martijn Haas
Misdaad

Dubbele Camorra-moord in centrum Napels

Midden in een drukke volkswijk van Napels zijn afgelopen woensdag twee onderwereldfiguren doodgeschoten. Het gaat om Edu...

Midden in een drukke volkswijk van Napels zijn afgelopen woensdag twee onderwereldfiguren doodgeschoten. Het gaat om Eduardo Amoroso (52) en Salvatore Dragonetti (45). Beide slachtoffers hebben in het verleden voor de rechter gestaan in verband met wapenhandel-, drugshandel, sigarettensmokkel en belastingontduiking. De schietpartij vond plaats op de Borgo San Antonio Abate, een van de populairste buurtjes van Napels.

De slachtoffers woonden beiden in een Napolitaanse wijk - Vicar- die volgens de Italiaanse media onder invloed staat van de Contini-clan. Die op haar beurt weer deel uit maakt van het Mazzarella-netwerk; een van de twee grote organisaties binnen de Camorra. 

De politie gaat ervan uit dat de twee betrokken zijn geweest bij een conflict tussen de Contini-clan en de Licciardi-clan. Zoals gezegd: twee 'dochters' binnen een groter geheel van criminele samenwerkingen in- en rond Napels, dat gemakshalve samenvoegen onder de term Camorra.

De hit is uitgevoerd door twee personen op een motor, die na twaalf schoten te hebben gelost uit het zicht zijn verdwenen. Onder het winkelende publiek was aanvankelijk grote paniek, zeker ook omdat een van de slachtoffers nog leefde en pas korte tijd later overleed. 

De twee slachtoffers: Amoroso links en Dragonetti rechts

De slachtoffers waren familieleden van elkaar. De een ging met een zus van de ander. De Italiaanse media houdt er rekening mee dat familieverbanden op het persoonlijke vlak meespelen tussen de clanoorlog die op dit moment woedt in de stad. Twee leidersfiguren binnen de genoemde clans - ene Ciro Giuliano en ene Nicola Rullo - zouden elkaar op dit moment te vuur en te zwaar bevechten; terwijl er onderling nogal wat 'bloedbanden' lopen tussen de clans onderling.