Door: Martijn Haas
Misdaad

Drugsdealer krijgt kleine strafverkorting na schieten op moeder rivaal

James Instone, 35 jaar oud, is vorig jaar veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf. Hij is betrokken geweest bij een schi...

James Instone, 35 jaar oud, is vorig jaar veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf. Hij is betrokken geweest bij een schietpartij op een rivaal in de onderwereld van Manchester (GB). Maar het Britse hooggerechtshof heeft nu besloten dat zijn straf onterecht is en hij strafverkorting verdient, zo schrijft de Daily Mail. Zijn straf wordt met twee jaar ingekort.

De aanloop naar zijn veroordeling is gelegen in een ripdeal die plaatsvond in 2014. Dat jaar berooft gangster Scott Calder een rivaliserende bende van een partij kilo. Mogelijk heeft hij ook nog andere diefstallen op zijn naam staan maar het is die ene kilo die de boven genoemde James Instone en zijn handlangers treft. Zij beramen een wraakactie op Calder. De drugs moeten terug, en hij moet natuurlijk weten dat hij een grens is overgegaan.

Scott Calder

Januari 2015 benaderen Instone en twee anderen Calder, als die bij een bingo aanwezig is in de Manchester-regio. Daar staat hij zijn moeder Marie bij, die een avondje uit is. Gewapend met een Smith en Wesson-revolver probeert het trio Calder uit zijn Audi te trekken. Maar het is diens moeder die alles tegenzit, ze klampt zich aan Calder vast. In de worsteling die ontstaat schieten Instone en de twee anderen op moeder en zoon waarbij beiden gewond raken.

Het trio slaat op de vlucht. Enkele dagen later wordt John Calder gekidnapt, de broer van Scott. Hij moet een losprijs betalen voor de gestolen kilo coke.

Instone wordt uiteindelijk opgepakt en loopt augustus 2016 tegen een celstraf van 22 jaar aan, ondermeer voor de beschieting van Scott Calder en zijn moeder maar ook voor afpersing en het bezit van 'klasse A-drugs'. Ook zijn twee metgezellen Henry en Barker lopen tegen fikse straffen aan.

De zaak is groot nieuws in het Verenigd Koningkrijk, zie dit BBC-bericht uit die tijd. Hier.

Instone (midden) met handlangers Henry (L) en Barker (R)

Instone is in cassatie gegaan en krijgt nu het gelijk van het hooggerechtshof aan zijn zijde. Het hof heeft geoordeeld dat hij niet correct is veroordeeld, gezien de straffen die zijn twee handlangers hebben gekregen. Niet duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is. De strafverkorting komt uit op 2 jaar. Hij moet dus 20 jaar zitten, in plaats van 22 jaar, wat effectief ongeveer 7 jaar is volgens het Britse strafsysteem.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws