Door: Martijn Haas
Misdaad

Drugsbende op boot met 400 kilo cocaïne opgepakt bij Canarische Eilanden

Als een stel toeristisch vissers, zo zagen ze er uit op hun vaartuigen, en badderend in de zon op de patio's van hun vil...

Als een stel toeristisch vissers, zo zagen ze er uit op hun vaartuigen, en badderend in de zon op de patio's van hun villa's. Inmiddels zit de hele groep vast. De Guardia Civil in Las Palmas op Gran Canaria heeft 12 personen gearresteerd, het merendeel Litouwers, Oekraïners, en Colombianen, wegens de import van 398 kilo cocaïne op een boot.

Naast deze 12 gearresteerden is er nog iemand gearresteerd in Italië, en is er onderzoek gaande naar nog zeven andere personen die verbonden zouden zijn met deze groep.

Het Directoraat-generaal van de Guardia  Civil laat weten dat de operatie Deambular VI - ofwel Ronddwalen VI - het resultaat is van de nauwe samenwerking tussen de Guardia Civil en de Italiaanse narcoticabestrijding. 

Het gaat om een organisatie met grote bewegingsvrijheid en infrastructuur in Zuid-Amerikaanse en Europese  landen, die pronkte met de distributie van een grote hoeveelheid  verdovende middelen  met behulp van alle soorten transportmiddelen, van zeilboten tot vliegtuigen, van containerschepen totaan menselijke muilezels.

De in Las Palmas de Gran  Canaria gearresteerden leidden een luxe leventje. Zo zijn er luxe jachten en zes luxe Lamborghini's in beslag genomen. De groepering beschikte over bankrekeningen en maatschappijen in diverse Europese landen, en de ruim 5 ton euro in contanten aangetroffen tijdens de 12 huiszoekingen.

De organisatie hield zich voornamelijk bezig met het smokkelen en witwassen van geld uit de drugshandel in Europa.

Daartoe kon men rekenen op de medewerking van ongeveer 450 personen, bekend als pitufos ofwel smurfen die via bedrijven geld verstuurden, via veel kleine zendingen.

Het onderzoek is verricht door de Unidad Central Operativa van de Guardia Civil in Las Palmas. Deze wetshandhavers hebben kunnen rekenen op de medewerking van de DEA, de Policía Nacional de Colombia, de Policía judiciaria de Portugal, het Duitse BKA en Europol. Zeg maar een heleboel opsporingsdienste die internationaal actief zijn in de bestrijding van drugshandel.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws