Door: Martijn Haas
Misdaad

Drie doden bij Grand Theft Auto-bende beschieting rechtbank (R)

Het nieuws is nog niet helemaal 'binnen'. Maar wat voorlopig vast staat is dat er drie doden zijn gevallen bij een besch...

Het nieuws is nog niet helemaal 'binnen'. Maar wat voorlopig vast staat is dat er drie doden zijn gevallen bij een beschieting van een rechtbank in Moskou. Die zou zich in een buitenwijk bevinden. Er zijn ook vier gewonden gevallen.

Het incident vond plaats bij een transport van vijf gedetineerden bij het rechtbankgebouw. Een van de gedetineerden slaagt erin om een van de bewakers te wurgen. Het lukt hem daarna ook om de wapens van deze- en andere bewakers mee te pakken. 

Toegesnelde politie begint te schieten, daarbij raken drie gedetineerden zodanig gewond dat ze eraan overlijden. Er zouden twintig schoten zijn gevallen.

De schietpartij vond plaats kort voor een rechtbankzitting van de zogeheten Grand Theft Auto-gang. Er zouden deze middag elf man terecht staan. Deze bende heeft in 2014 een bewind van moord en doodslag gevoerd in de Russische hoofdstad. Met ongekend bruut geweld hebben zij meerdere personen van hun voertuig af geschoten.

Hoe crimineel deze groepering is staat te bezien. Uit de berichten die we erop na slaan komt eerder een jihadistisch gezelschap naar voren. De beschietingen in 2014 hadden ook niet direct een achtergrond in geldwinning, maar eerder 'ondermijning van de samenleving'. Zo zou de groepering zichzelf helemaal geen Grand Theft Auto noemen maar een Arabisch woord dat gelijk zou staan als 'doder van de ongelovigen'. De leden zouden van Centraal-Aziatische afkomst zijn. 

Naar verluid zit niemand minder dan president Putin al jaren op deze zaak. Hij heeft zijn beste diensten ingeschakeld om de groepering klein te krijgen. Deze schietpartij moet hem een doorn in het oog zijn.

Hier een filmpje uit 2014.

 

 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws