Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De doodsvijanden van Willem Holleeder

Toen Willem Holleeder in januari 2012 op vrije voeten kwam, verbaasde het iedereen hoe hij zich in het publieke leven bewoog. Kennelijk niet bang voor wraakacties van wie dan ook. Maar wie zijn de grote vijanden van ‘de Neus’ eigenlijk?

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Als je kijkt naar de vijanden van Willem Holleeder ontvouwt zich een merkwaardig patroon, dat al sinds het begin van zijn ‘carrière’ te zien is. De vier Heinekenontvoerders, Cor van Hout, Frans Meijer, Jan Boellaard en Willem Holleeder, waren ooit bloedgabbers, zoals ze dat in Mokum noemen. En toch was Holleeder in die groep ook al een buitenbeentje. Frans Meijer, Cor van Hout en Jan Boellaard kenden elkaar vanaf hun prille jeugd, ze groeiden op in dezelfde buurt. Holleeder kwam er, door zijn vriendschap met Cor, als buitenstaander bij.

Tijdens de voorbereiding en de uitvoering van de ontvoering was het vooral Cor die samen met Frans de lakens uitdeelde. Over de exacte rolverdeling is eigenlijk verrassend weinig geschreven. Wie bedacht het spel met de politie, de opdrachten in kokertjes, het verstoppen van het geld, de route? Vermoedelijk heeft de zeer intelligente Frans Meijer hierin de grootste rol gespeeld en was het Cor die vooral als leider fungeerde. Holleeder was vooral de compagnon van Cor, met de andere twee had hij minder.

Dat bleek ook toen direct na het overhandigen van het losgeld de pleuris uitbrak en de politie hen op het spoor was. De mannen sloegen niet gezamenlijk op de vlucht: Cor en Willem vertrokken samen naar Frankrijk, Jan en Frans gin- gen elk hun eigen weg. Ze wilden niet met Holleeder mee – en hij niet met hen. Cor van Hout was de trouwe vriend, de man met de contacten die iedereen bij elkaar bracht. In dit verband is het ook goed om Thomas van der Bijl te noemen, kroegbaas van café de Hallen in Amsterdam. Die verklaarde later bij de politie een deel van het losgeld te hebben opgegraven. Van der Bijl was een goede vriend en zwager van Cor, die een relatie had met zijn zus Anneke. Maar van Holleeder moest Van der Bijl vanaf het begin af aan al niets hebben; hij vertrouwde hem voor geen meter, en dat was wederzijds.

Thomas van der Bijl

De vriendschap tussen Thomas van der Bijl en Cor van Hout ging in de laatste jaren van Cors leven verloren. Cor dronk verschrikkelijk veel en als hij dronken was, was er geen land meer met hem te bezeilen. In die tijd werd Van der Bijl een pain in the ass voor Holleeder. Een van zijn grootste vijanden zelfs, maar waar was dat op gebaseerd?

Duidelijk is dat Holleeder en Van der Bijl elkaar vanaf het begin al niet mochten. Thomas nam het Cor kwalijk dat hij zijn zus Anneke van der Bijl had ingeruild voor Willems zus, Sonja Holleeder. De aversie tegen de Holleeders zat er meteen al diep in. Vooral na de moord op Cor ( januari 2003) werd Thomas vervelend in de ogen van Holleeder.

Te pas en te onpas riep hij tegen iedereen die het maar wilde horen – en dat waren er nogal wat, vooral in het café van Thomas – dat Holleeder achter de moord op Cor zat en dat hij werd afgeperst door Holleeder. Holleeder zelf deed het naar buiten toe nonchalant af: hij nam Van der Bijl niet serieus en als ie echt vervelend werd gaf ie hem wel een keer een draai om zijn oren. Toch wordt Holleeder als vrijwel de enige gezien die een motief had om Thomas van der Bijl uit de weg te laten ruimen. Het was bekend dat Van der Bijl met de politie – en met toenmalig officier van justitie Fred Teeven – aan het praten was. Thomas was aangehouden voor een drugszaak en in ruil voor zijn loslippigheid was hij als enige van de verdachten op vrije voeten gekomen.

Tijdens zijn gesprekken met de politie wond Van der Bijl er geen doekjes om: Holleeder was de grote man in de onderwereld, die al meerdere mensen had vermoord en velen afperste. “Kijk, hij is een soort vleermuis. Hij zuigt je helemaal uit, en op een gegeven moment is hij je vriend en is hij je... En dan gooit hij je op de grond,” aldus Van der Bijl tegen de politie. Zelf had hij al een paar keer klappen gekregen en er was een pistool op zijn hoofd gezet.

Van der Bijl was er allesbehalve gerust op dat het met hem goed zou aflopen: Holleeder had goede contacten, en kon alles boven water krijgen. Als hij erachter zou komen dat hij met de politie praatte was het afgelopen. Op 20 april 2006 werd Van der Bijl in zijn eigen café doodgeschoten. Pas in 2015 werd Willem Holleeder hier officieel voor aangehouden als verdachte. 

Dit is een voorstukje uit onze Holleederspecial. Wil je het hele artikel van Anna Korterink lezen? Koop dan Holleederspecial die nu in de winkel ligt, of bestel 'm hier.