Misdaad
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

De doodsvijanden van Willem Holleeder

Toen Willem Holleeder in januari 2012 op vrije voeten kwam, verbaasde het iedereen hoe hij zich in het publieke leven bewoog. Kennelijk niet bang voor wraakacties van wie dan ook. Maar wie zijn de grote vijanden van ‘de Neus’ eigenlijk?

Willem Holleeder
Door: Redactie Panorama
Fotografie: ANP

Als je kijkt naar de vijanden van Willem Holleeder ontvouwt zich een merkwaardig patroon, dat al sinds het begin van zijn ‘carrière’ te zien is. De vier Heinekenontvoerders, Cor van Hout, Frans Meijer, Jan Boellaard en Willem Holleeder, waren ooit bloedgabbers, zoals ze dat in Mokum noemen. En toch was Holleeder in die groep ook al een buitenbeentje. Frans Meijer, Cor van Hout en Jan Boellaard kenden elkaar vanaf hun prille jeugd, ze groeiden op in dezelfde buurt. Holleeder kwam er, door zijn vriendschap met Cor, als buitenstaander bij.

Tijdens de voorbereiding en de uitvoering van de ontvoering was het vooral Cor die samen met Frans de lakens uitdeelde. Over de exacte rolverdeling is eigenlijk verrassend weinig geschreven. Wie bedacht het spel met de politie, de opdrachten in kokertjes, het verstoppen van het geld, de route? Vermoedelijk heeft de zeer intelligente Frans Meijer hierin de grootste rol gespeeld en was het Cor die vooral als leider fungeerde. Holleeder was vooral de compagnon van Cor, met de andere twee had hij minder.

Dat bleek ook toen direct na het overhandigen van het losgeld de pleuris uitbrak en de politie hen op het spoor was. De mannen sloegen niet gezamenlijk op de vlucht: Cor en Willem vertrokken samen naar Frankrijk, Jan en Frans gin- gen elk hun eigen weg. Ze wilden niet met Holleeder mee – en hij niet met hen. Cor van Hout was de trouwe vriend, de man met de contacten die iedereen bij elkaar bracht. In dit verband is het ook goed om Thomas van der Bijl te noemen, kroegbaas van café de Hallen in Amsterdam. Die verklaarde later bij de politie een deel van het losgeld te hebben opgegraven. Van der Bijl was een goede vriend en zwager van Cor, die een relatie had met zijn zus Anneke. Maar van Holleeder moest Van der Bijl vanaf het begin af aan al niets hebben; hij vertrouwde hem voor geen meter, en dat was wederzijds.

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass