Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
2

Donderdag reconstructie dodelijke schietpartij Brothers

Zaken waarbij de politie zelf in de spotlights staat zijn altijd extra ingewikkeld. Wat is goed, wat is fout? Politiemen...

Zaken waarbij de politie zelf in de spotlights staat zijn altijd extra ingewikkeld. Wat is goed, wat is fout? Politiemensen moeten soms een wapen hanteren, waarbij pas achteraf kan worden vastgesteld of dat juist is geweest.
 
Bijna vier jaar na dato is komende donderdag de reconstructie van de geruchtmakende schietpartij bij coffeeshop The Brothers in Heerlen. Op 22 augustus 2013 wilde een arrestatieteam Glenn K. oppakken. Hij had zijn auto op de parkeerplaats bij The Brothers staan. K., verdacht van meerdere ramkraken, overvallen en te boek staand als vluchtgevaarlijk, probeerde er vandoor te gaan.
K. verklaarde dat hij niet wist dat het om politieagenten ging. Hij raakte in paniek en probeerde zichzelf in veiligheid te brengen door weg te rijden. Volgens de rechter is er meer onderzoek nodig om te kunnen bepalen of deze verklaring van K. klopt. Was hij niet gewoon een heethoofd die het helemaal gehad had met de politie?
De schietpartij is destijds vastgelegd door enkele camera's. Dit beeldmateriaal is ook in de rechtbank getoond. Toch vindt de rechter dat er een reconstructie nodig is.
 
Een lid van het arrestatieteam schoot op de auto. Daarbij raakte de bijrijder van Glenn gewond. Tijdens de reconstructie zullen de verdachte - Glenn K. dus - een getuige en leden van het arrestatieteam naspelen wat er op die avond in augustus is gebeurd. Daarbij worden zoveel mogelijk de omstandigheden van toen nagebootst. De politiemensen dragen dezelfde kleding en in de auto van de verdachte wordt dezelfde muziek op hetzelfde volume afgespeeld. Alles wordt gefilmd.
De agent die in 2013 schoot, werd in juli 2015 in eerste instantie tot twee jaar celstraf veroordeeld wegens poging tot doodslag. Dat zorgde voor grote verontwaardiging in politiekringen. In hoger beroep werd de politieman echter vrijgesproken.
Glenn K. kreeg op 11 oktober 2015 tien maanden gevangenisstraf opgelegd. Bij de beraadslaging is de rechtbank echter tot oordeel gekomen dat het onderzoek onvolledig is geweest. Het onderzoek is daarom heropend; de reconstructie van donderdag is daar een onderdeel van.