Door: Redactie Panorama Fotografie:
Misdaad
3

Dit is de tienermaffia die Limburg terroriseerde

In februari zegt justitie in Limburg dat een clan jongeren de samenleving ontwricht. De Parkstadbende is goed voor roof,...

In februari zegt justitie in Limburg dat een clan jongeren de samenleving ontwricht. De Parkstadbende is goed voor roof, ramkraken en wapenhandel, en bestaat uit een harde kern autochtonen omringd door tientallen handlangers. Panorama bezoekt hun strafzaak en gaat op onderzoek uit in het zuiden. 

April 2017. Drie aan drie komen ze binnen: de zes gedetineerden die moeten voorkomen bij de rechtbank in Maastricht. Alle zes zwaaien ze bij het binnenkomen van de zaal omstandig naar de goed gevulde publieke tribune, waar veel vaders, moeders, neven, nichten, vrienden en vriendinnen hebben plaatsgenomen. De mannen gaan gekleed in strakke truitjes, dragen hier en daar een tatoeage, hebben hun haar veelal heel kort laten knippen, met een modieus scheidinkje opzij. Sommigen houden hun handen in de lucht. Eentje maakt een quasi heldhaftig vredesteken met z’n vingers in de lucht. Wie niet zou weten dat het hier om een strafzitting gaat, zou denken dat er een stel tienersterren binnen komt wandelen, zo uitbundig gaat het er aan toe. Het ontbreekt er nog maar net aan dat de jonge dames op de tribune gaan gillen; al horen we hier en daar wel een ingehouden vreugdekreet. Tussen de 18 en 43 jaar oud zijn ze, afkomstig uit wijken in Noord-Heerlen en de gemeentes die daarop aansluiten: Hoensbroek en Brunssum, oude mijndorpen, die deel uitmaken van een regio die sinds enige jaren op politiek-bestuurlijk niveau Parkstad is gaan heten.

Lees ook: Justitie Limburg doet boekje open over de gevreesde Parkstadbende

De harde kern van de groepering die vandaag terechtstaat wordt gevormd door schoolverlaters, mannen in de leeftijd van 18 à 19 jaar, vrijwel allemaal van autochtone afkomst, ofwel: zo Limburgs als een punt vlaai. Zij hebben volgens justitie een organisatie om zich heen weten te bouwen met maffia-achtige trekjes. Dat wil zeggen: met een piramideachtige structuur en een absolute zwijgplicht, ofwel omerta. Reden ook waarom het parket in Limburg vrijwel alle mannen die vandaag terechtstaan wil laten veroordelen op basis van Artikel 140, deelname aan een criminele organisatie. Los van het feit dat ze daarna ook zullen worden berecht op verdenking van autodiefstal, woninginbraak, drugshandel, ramkraken, wapenhandel en joyriding. Allemaal delicten die gepleegd zijn in de periode tussen 2015 en 2017, een enorme geweldsgolf die de zuidelijke gemeentes in Limburg op hun grondvesten heeft doen schudden en die geduurd heeft tot aan de 10de januari van dit jaar. De dag dat justitie in Limburg op meerdere adressen invallen doet en negentien verdachten oppakt. 

Lees ook: Grote anti-witwas operatie aan de gang in Limburg

De zitting die Panorama bijwoont is nog maar een eerste pro forma-zaak voortvloeiende uit deze arrestaties. Van de oorspronkelijke groep van negentien man zijn er dan al dertien vrijgelaten. De zes die nu nog vastzitten horen vandaag of zij achter tralies moeten blijven. En daarom is de vraag: wat heeft justitie tegen ze? De officier van justitie gaat de mannen een voor een langs. Een brede kalende man die helemaal links zit en Pascal heet zou zich schuldig hebben gemaakt aan heling van een auto. Bij de magere David, die naast hem zit, is een semi-automatische kalasjnikov gevonden en een gigantische hoeveelheid patronen. Soufiane, de volgende in de rij, heeft zicht uiterst verdacht gedragen bij een poging een BMW te stelen. Daarbij zou hij gezien zijn terwijl een andere verdachte bezig was het slot door te zagen. Soufiane zou achteloos zijn weggewandeld nadat de politie hem in de smiezen kreeg. Hij verzucht: “Ik mag daar gewoon lopen, toch?” 

Meer weten over deze tienermaffia? Panorama-verslaggever Martijn Haas vertelt alles wat je over de Parkstadbende moet weten. De nieuwe Panorama is hier te koop. Lezen via Blendle kan natuurlijk ook!