Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
2

Dertig vaten met drugsafval in Knegsel langs de weg aangetroffen

Je zal het maar voor je deur hebben staan. Bewoners van de rustige Kempense Heide ten westen van Eindhoven hebben vanmor...

Je zal het maar voor je deur hebben staan. Bewoners van de rustige Kempense Heide ten westen van Eindhoven hebben vanmorgen dertig vaten met drugsafval gevonden. Het restant dat in de kunststof jerrycans is aangetroffen is zo goed als zeker bestemd geweest voor de productie van XTC- en amfetamines, zo heeft de politie laten weten. Het onderzoek naar de vaten die gevonden zijn aan de Zandoerleseweg in het rustieke Knegsel vindt plaats in samenwerking met de Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS). Ook een woordvoerder van deze club is er 'honderd procent zeker van' dat het hier om synthetische drugsgrondstoffen gaat.

Cijfers

in 2016 is er op landelijke schaal 180 keer een dergelijke drugsafval-vondst gedaan, zo heeft een onderzoeksteam van de politie bekend gemaakt. Een en ander valt na te lezen in het volgende rapport getiteld Elke dump is een plaats delict. Dat betekent een stijging van dertig vondsten ten opzichte van het jaar daarvoor. Gemiddeld rukt de politie dus twee keer per week uit om een lading afval te inspecteren. Criminelen gebruiken vooral de provincie Noord-Brabant als stortplaats voor hun activiteiten. Maar het werkelijke aantal dumpingen ligt nog veel hoger, zo lezen we in hetzelfde rapport maar horen we ook in dit filmpje van deze twee dappere jeugdige vloggers uit Schinneveld. Superheftig eigenlijk als je bedenkt welke ongelukken er kunnen gebeuren.

Kosten

Drugsdumpingen zijn een ramp voor mensen op wier terrein de chemicaliën zijn gestort. De kosten om die hele takkezooi op te ruimen zijn gemiddeld tienduizend euro per keer. En reken maar niet dat de gemeentereiniging langs komt voor zoiets. Daar moet een speciale opruimingsdienst voor ingeschakeld worden. Dumpers zijn stumpers, trouwens. Die enkele keer dat dergelijke storters worden opgepakt blijkt dat het om zielige veelplegers gaat die al een strafblad hebben waar je U tegen zegt.

Wie alles maar dan ook alles over drugsafval wil weten, die moet deze oude Opsporing Verzocht-uitzending van kijken. Daarin wordt niet alleen uitgelegd welke gevaren er ontstaan bij het uitlekken van chemicaliën. Ook hoe de synthetische drugs worden geproduceerd...