Door: Y.M. Osterloh
Misdaad
4

De zaak Sharon Tate

Zangers, atleten, acteurs en actrices lijken onsterfelijk, maar kunnen net zo hard aan hun einde komen als wij allemaal....

Zangers, atleten, acteurs en actrices lijken onsterfelijk, maar kunnen net zo hard aan hun einde komen als wij allemaal. De komende weken onderzoekt Panorama de meest beruchte moorden op beroemdheden. Deel 5: de moord op actrice Sharon Tate.

In Californië heeft muzikant Charles Manson een groep volgelingen om zich heen weten te verzamelen. De groep voornamelijk jonge beïnvloedbare vrouwen gaat helemaal op in Mansons muziek en de spirituele levenslessen die hij predikt. Manson roept dat hij de reïncarnatie van Jezus Christus is en dat zijn volgelingen de originele christenen zijn. Het establishment beschouwt hij als moderne Romeinen die erop uit zijn om het hen zo moeilijk mogelijk te maken. Onder invloed van drugs en orgies slikt de groep, die zichzelf de noemt, alles wat hij zegt.

Via twee van zijn vrouwen raakt Manson bevriend met Dennis Wilson, de drummer van The Beach Boys. Wilson heeft een klik met Manson en nodigt de volledige Family, dan 25 man groot, uit om op zijn landgoed in Los Angeles te komen wonen. De drummer covert met The Beach Boys een van Mansons nummers – Never Learn Not to Love – en stelt Charles voor aan zijn producer, Terry Melcher. Melcher nodigt Manson bij hem thuis uit en wil dolgraag een documentaire over zijn 'familie' maken, maar laat weten geen interesse te hebben in zijn muziek. Dit maakt Charles zó woedend dat hij dreigt hem te vermoorden, waarop Melcher en Wilson alle banden met de Family verbreken.

Afgewezen door het establishment neemt de Manson Family haar intrek op Spahn Ranch, een verlaten westernfilmset even buiten Beverly Hills. De 80-jarige eigenaar George Spahn laat de groep er gratis wonen in ruil voor hand- en spandiensten en een maandelijkse beurt met een van de dames. Rond deze tijd ontdekt Manson het legendarische White Album van The Beatles en raakt hij geobsedeerd door het nummer Helter Skelter. Hij predikt tegen zijn Family dat Helter Skelter een komende apocalyptische rassenoorlog tussen donkere en blanke mensen is. De oorlog zou het establishment wegvagen en uit de as zouden zij opstaan om een nieuwe wereldorde op te zetten. In de zomer van 1969 zegt hij tegen zijn volgelingen dat Helter Skelter nabij is, maar dat 'Zwartjes nooit iets doen zonder dat de Witjes het hun hebben voorgedaan' en dat het 'aan hen is om Zwartjes te laten zien hoe het begint'.

Lees ook: de zaak John Lennon

Onder zware invloed van drugs is de groep dan al veel verder dan kleine diefstallen. Op 1 juli schiet Manson drugsdealer Bernard Crowe neer, later die maand vermoordt de Family-muzikant Gary Hinman na een ruzie. Het gaat bergafwaarts met de Manson Family; in augustus stuurt Manson vier leden – Charles 'Tex' Watson, Susan Atkins, Linda Kasabian en Patricia Krenwinkel – naar de woning waar 'die rat' Terry Melcher woont om de oorlog te starten. Of hij weet dat Melcher daar niet meer woont is onduidelijk, maar Manson is wel helder wat er moet gebeuren:

“Ik wil dat jullie iedereen vernietigen, maak het zo gruwelijk mogelijk.” Zo geschiedde...

Handlanger van de duivel

Vrijdagavond 8 augustus 1969. Terwijl filmregisseur Roman Polanski in Londen aan het werk is, keert zijn hoogzwangere vrouw Sharon Tate in Beverly Hills terug van een avond uit met vrienden. De groep, onder wie haar ex Jay Sebring, scriptschrijver Wojciech Frykowski en zijn vriendin Abigail Folger, overnacht op 10050 Cielo Drive. Even na middernacht klimt Tex Watson over het toegangshek en knipt de telefoonlijn door. De vrouwen volgen, maar net op dat moment komt een auto aangereden. Achter het stuur zit de 18-jarige Steven Parent, een vriend van de op het landgoed wonende tuinman William Garretson. Wanneer hij stopt om het hek te openen, komt Watson met een mes in zijn hand op hem afgerend. Parent weet de messteek af te wenden, maar is volstrekt kansloos wanneer Watson zijn .22 kaliber pistool op hem richt en vier keer de trekker overhaalt. Hierna lopen de vier richting het huis.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal over de gruwelijke moord op actrice Sharon Tate? Je leest het verhaal van onze redacteur Dennis de Vos editie 1 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws