Door: Y.M. Osterloh
Misdaad
6

De zaak Oscar Pistorius

Zangers, atleten, acteurs en actrices lijken onsterfelijk, maar kunnen net zo hard aan hun einde komen als wij allemaal....

Zangers, atleten, acteurs en actrices lijken onsterfelijk, maar kunnen net zo hard aan hun einde komen als wij allemaal. De komende weken onderzoekt Panorama de meest beruchte moorden op beroemdheden. Deel 10: hoe Oscar Pistorius topmodel Reeva Steenkamp vermoordde. Een GRATIS voorstukje van het artikel uit de nieuwe Panorama.

Donderdag 14 februari 2013
Valentijnsdag
03.00 uur

Terwijl Reeva Rebecca Steenkamp in bed ligt en op haar iPad kijkt, ontwaakt Oscar 'Blade Runner' Pistorius eveneens. Hij heeft hoofdpijn, een voorloper van wat de volgende ochtend vrijwel zeker een flinke kater zal zijn. Oscar is de laatste maanden meer gaan drinken, grotendeels vanwege de voor hem teleurstellend verlopen Spelen in Londen. Het is mooi dat hij mee heeft mogen doen, maar met een achtste plaats in de halve finale van de 400 meter sprint en een laatste plaats in de finale van de 4x400 meter estafette is het Olympisch toernooi in de Britse hoofdstad voor hem geëindigd in een deceptie. Op de Paralympische Spelen wint hij hierna wel goud op beide loopafstanden, maar het maakt alleen maar pijnlijk duidelijk dat hij wel een buitengewoon paralympisch sporter is, maar geen reguliere sporter van betekenis. Het knaagt aan hem en maakt Pistorius onzeker, maar hij is vastbesloten om op de volgende Spelen in 2016 in het Braziliaanse Rio wél te laten zien dat hij ook als 'normaal' sporter op topniveau kan presteren. Lukt het niet met keihard trainen, dan maar met hulp. Sinds enkele maanden is de dan 26-jarige Pistorius begonnen met het gebruik van anabole steroïden om op illegale wijze extra spiermassa te kweken en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Een van de bijwerkingen is dat de combinatie van alcohol en anabolen op zijn zachtst gezegd niet bevorderlijk is voor zijn rust. Oscar slaapt al weken slecht en oogt volgens vrienden de laatste tijd opvliegender dan gebruikelijk. Zelf merkt hij ook dat hij minder lekker in zijn vel zit, maar hij wijt het aan stress. Gelukkig gaat het wel goed tussen hem en Reeva, die hij als een lot uit de loterij ziet. De 1.71 meter lange blondine is niet alleen aantrekkelijk, maar ook een goed mens met het hart op de juiste plaats. Het haalt een nieuwe angst in hem naar boven, Oscar is doodsbang dat ze hem ooit verlaat voor een ander. Reeva's ex-vriend, Francois Hougaard, is een succesvol rugbyspeler en wél in het bezit van vier natuurlijke ledematen. Dat zal hij haar nooit kunnen bieden.

Lees uit deze serie ook: de zaak Sharon Tate

Wanneer hij zich omdraait naar Reeva ziet hij haar door de iPad opgelichte gezicht in de pikdonkere kamer. Ze heeft een glimlach op haar gezicht. Nieuwsgierig richt hij zichzelf op en kijkt over haar schouder mee. Reeva schrikt op en legt haar tablet weg op het nachtkastje, maar niet voordat Oscar heeft gezien dat ze een sms heeft ontvangen van Hougaard. Wat wil haar ex met zijn vriendin? Waarom heeft ze hem nog in haar contactpersonen staan? Wat staat er in het berichtje en vooral: waarom moet ze er zo om glimlachen?

Pistorius confronteert Steenkamp met het sms'je en ontsteekt in woede. Reeva, die in eerste instantie denkt dat Oscar een grap maakt, raakt steeds meer geïntimideerd door zijn gedrag en zegt hem dat ze naar huis gaat. Ze staat op uit bed en begint zichzelf aan te kleden. Het verergert Oscars woede alleen maar meer. Hij springt uit bed, loopt op zijn stompjes naar zijn nachtkast en haalt een luchtdrukpistool uit een van de laden. “Jij gaat nergens heen,” maakt hij duidelijk. Reeva kent de proppenschieter waar 4.5 millimeter loden balletjes in zitten. Een treffer is pijnlijk, maar bij lange na niet dodelijk. Ondanks de waarschuwing kleedt ze zich verder aan, wanneer ze opeens een plop hoort en een stekende pijn in haar linkerbovenarm voelt. Pistorius heeft op haar geschoten en ze voelt het metalen balletje in haar bloedende arm zitten. Bang rent ze de kamer uit – waarbij Pistorius nog een schot lost, maar in plaats van Reeva te treffen, verdwijnt het tweede metalen balletje in de houten slaapkamerdeur.

Lees uit deze serie ook: de moord op John Lennon

Fatale fout

Juist op dit moment maakt Steenkamp een, naar later blijkt, fatale beslissing. In plaats van naar de voordeur te rennen, in haar auto te stappen en met een rotgang te maken dat ze daar wegkomt, rent Reeva naar de badkamer om de verwonding aan haar arm te behandelen. Ze slaagt erin het balletje uit haar arm te peuteren, waarna het in de gootsteen verdwijnt. Op het moment dat ze in het medicijnkastje zoekt naar verband, komt Oscar, strompelend op zijn stompjes de badkamer binnen, met een cricketknuppel in zijn handen. “Jij gaat helemaal nergens heen,” herhaalt hij voordat Pistorius tot twee keer toe hard uithaalt met de knuppel die Reeva twee bloedende wonden op haar rug opleveren. Omdat de uitgang van de badkamer door Oscar is geblokkeerd, rest haar weinig anders dan naar het toilet te rennen en de deur op slot doen. In tranen zit ze daar op de porseleinen pot, met haar hoofd in haar handen. Ze hoort hoe Oscar aan de andere kant van de deur in zijn door alcohol en steroïden gevoede razernij met zijn knuppel een metalen plaat stukslaat, maar dan begint hij opeens met hetzelfde wapen op de deur in te slaan. Reeva gilt minutenlang om haar leven, zo verklaren buren die op dat moment de politie bellen, terwijl de houten toiletdeur beetje bij beetje versplintert. Ze probeert het raam in het toilet te openen, maar de villa van Pistorius is een waar fort en het lukt haar met geen mogelijkheid het slot te forceren. Oscar heeft ondertussen de badkamer verlaten, is naar zijn slaapkamer gegaan en heeft daar een ander wapen gepakt. Ditmaal geen luchtdrukpistool of een knuppel, maar een 9 mm handvuurwapen. Terug in de badkamer schreeuwt hij opnieuw dat Reeva de deur open moet doen. Pistorius ziet in zijn gedachten wellicht opnieuw het sms'je voorbij komen en denkt aan het feit dat ze bij hem weggaat en in de toekomst met een ander door het leven gaat. Het is een ondenkbare gedachte voor de sprinter. Als hij haar niet kan hebben, dan zal niemand haar hebben. Hij staat op zijn stompen, richt het pistool op de deur van het toilet en haalt vier keer kort achter elkaar de trekker over.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal over de moord op Reeva Steenkamp? Je leest het verhaal van onze redacteur Dennis de Vos editie 6 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws