Door: Y.M. Osterloh Fotografie:
Misdaad
5

De zaak John Lennon

Zangers, atleten, acteurs en actrices lijken onsterfelijk, maar kunnen net zo hard aan hun einde komen als wij allemaal....

Zangers, atleten, acteurs en actrices lijken onsterfelijk, maar kunnen net zo hard aan hun einde komen als wij allemaal. De komende weken onderzoekt Panorama de meest beruchte moorden op beroemdheden. Deel 2: de moord op John Lennon. Dit is een GRATIS voorstukje van het artikel uit de nieuwe Panorama.

Maandagochtend 8 december 1980, New York City. Een man in een lange grijze overjas schuifelt heen en weer op 72nd Street vlak voor The Dakota, een luxueus appartementencomplex dat uitkijkt over Central Park. Het gebouw is een begrip in New York en huisde in de 100 jaar sinds het werd gebouwd bekende sterren als actrices Lauren Bacall en Judy Garland, acteur Boris Karloff, American footballer Joe Namath en componist Leonard Bernstein. De bekendste bewoner woont op de zesde verdieping: John Lennon. De voormalige zanger van de iconische Britse popband verhuist kort nadat de groep in 1970 uiteenvalt naar de Amerikaanse metropool en woont sinds 1973 met zijn vrouw Yoko Ono in The Dakota.

Mark David Chapman

De 25-jarige Mark David Chapman staat al drie dagen achter elkaar bij The Dakota. Chapman, geboren in Texas als kind van een militair met losse handjes en een machteloze moeder, is een man met problemen. Hij hoort stemmen, van wezens die in de muren van zijn slaapkamer leven. Hij noemt hen little people, zijn enige vrienden. Op school is Chapman impopulair, maar thuis is hij de president over zijn zelfbedachte onderdanen en juicht zijn volk hem toe wanneer hij weer een LP van zijn favoriete band The Beatles opzet en dan bij voorkeur The White Album en zijn favoriete nummer Helter Skelter.

Lees ook: de kidnap van een president

In zijn tienerjaren begint Chapman te drinken en gebruikt hij drugs, waardoor de stemmen de overhand krijgen. Tijdens een LSD-trip ontvlucht hij zijn ouderlijke woning en zwerft Chapman twee weken over straat, maar op zijn zestiende ziet hij het licht. Met maniakale devotie stort hij zich op het geloof en hij reageert dan ook woest wanneer hij een artikel leest waarin John Lennon aangeeft dat de Beatles populairder zijn dan Jezus Christus. Zijn jeugdheld, de man wiens liedjes hij op zijn gitaar speelde, is een godslasteraar. Van een kennis krijgt hij het boek The Catcher in the Rye waarin J.D. Salinger schrijft over de verontruste jongere Holden Caulfield die tot de ontdekking komt dat de wereld vol zit met phonies, neppe mensen die zich anders voordoen dan ze zijn. Het verhaal maakt diepe indruk op Chapman.

Op zijn zestiende krijgt Mark zijn eerste vriendinnetje, Jessica Blankenship en vindt hij een baantje bij een christelijk zomerkamp. Chapman is geliefd bij de kinderen en wint zelfs de prijs voor beste kampleider, maar noch zijn geloof, noch zijn vriendin, studie, baan of de adoratie van kinderen kan voorkomen dat hij voor zijn twintigste in een diepe depressie belandt. Wanneer Jessica het uitmaakt koopt hij een enkeltje naar Hawaii met het idee om daar zelfmoord te plegen.

Op een avond rijdt hij in een huurauto naar een afgelegen strand, bindt een stofzuigerslang om de uitlaat en laat de slang via een raam weer in de auto komen. Hij start de wagen, ziet de uitlaatgassen de cabine vullen en raakt buiten bewustzijn. Maar hij overlijdt niet. De heet geworden uitlaat heeft de stofzuigerslang doen smelten waardoor de gassen niet meer in de wagen komen. Chapman ontwaakt en ziet het als goddelijke interventie. De Heer heeft blijkbaar andere plannen met hem.

.38 special

Kort daarop vindt hij een baan in een ziekenhuis en ontmoet Chapman de strenggelovige reisagente Gloria Abe met wie hij in juni 1979 trouwt. Voor de buitenwacht lijkt het alsof Chapman zijn leven op de rit heeft, maar achter gesloten deuren begint hij zwaar te drinken. Wanneer hij in het boek John Lennon: One Day at a Time leest hoe Lennon in extreme luxe in New York leeft, triggert dat opnieuw een reactie. Lennon, de man die met zijn Yoko over vrede op aarde en het opgeven van materiële goederen predikt? Lennon is een zoals in The Catcher in the Rye en Chapman ziet het als zijn levensdoel om daar een eind aan te maken.

Lees ook: grootgrutter Gerrit Jan Heijn kwam nooit meer thuis

Hij koopt een Charter Arms Undercover .38 Special revolver en reist eind oktober naar New York. Chapman heeft geen munitie gekocht in de veronderstelling dat dat in New York ook wel kan, maar eenmaal in de stad blijkt dat het daar verboden is om .38 kogels te verkopen. Hij vliegt door naar een bevriende agent in Atlanta en weet hem met een smoes over zelfbescherming vijf dumdumkogels af te troggelen die fragmenteren zodra ze doel treffen. Chapman reist terug naar New York en wanneer hij van de portier bij The Dakota hoort dat Lennon er niet is, kijkt hij in de bioscoop naar Ordinary People. De film, over een man met zelfmoordgedachten die met zichzelf in het reine probeert te komen, maakt iets los bij Chapman en vanuit een telefooncel belt hij Gloria dat hij naar huis komt. Even lijkt de rust in zijn hoofd weergekeerd, maar al snel zijn de stemmen terug. Op zaterdag 6 december vliegt Chapman voor de derde keer naar de Big Apple. Er is geen ontkomen aan. John Lennon moet dood.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal over de moord op John Lennon? Je leest het verhaal van onze redacteur Dennis de Vos editie 48 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen