Door: Y.M. Osterloh Fotografie:
Misdaad
5

De zaak Andrés Escobar

Zangers, atleten, acteurs en actrices lijken onsterfelijk, maar kunnen net zo hard aan hun einde komen als wij allemaal....

Zangers, atleten, acteurs en actrices lijken onsterfelijk, maar kunnen net zo hard aan hun einde komen als wij allemaal. De komende weken onderzoekt Panorama de meest beruchte moorden op beroemdheden. Deel 11: de dood van voetballer Andrés Escobar. Een GRATIS voorstukje van het verhaal uit de nieuwe Panorama.

Het WK 1994 in de Verenigde Staten verloopt desastreus voor de Colombianen. In een poule met zwakker geachte tegenstanders Roemenië, gastland Verenigde Staten en Zwitserland lukt het Los Cafeteros – de koffiekwekers – niet om het eerste groepsduel tegen de Roemenen te winnen. Colombia verliest in Pasadena, Californië, verrassend met 3-1. Het rumoer in eigen land om deze nederlaag is immens. Kort voor het WK is Pablo Escobar doodgeschoten, waarna het Medellín-kartel uiteenvalt en verschillende facties elkaar in heel het land massaal de dood in jagen. Het aantal lijken onder Escobar was indrukwekkend, maar in de anarchistische leegte na zijn ondergang groeit het tot extreme vormen.

Lees ook: Don Pablo in de polder

Elke dag zijn er tientallen schietincidenten in Colombia en de bevolking is haar leven niet zeker. Het enige gemeenschappelijke waar ze allemaal hoop uit putten is hun nationale voetbalteam en de nederlaag tegen de Roemenen komt dan ook keihard binnen. Woedende Colombianen schreeuwen om het hoofd van bondscoach Francisco Maturana en de nationale ploeg krijgt honderden dreigbrieven. Wanneer de broer van verdediger Herrera in Colombia onder uiterst verdachte omstandigheden omkomt bij een auto-ongeluk en bondscoach Maturana te horen krijgt dat hij vanwege grote belangen in de gokwereld het tweede groepsduel moét winnen of anders zijn voltallige team vermoord zal worden, weigeren de Colombianen in eerste instantie om tegen de VS te spelen. Uitgerekend Andrés Escobar weet zijn ploeggenoten te overtuigen om toch te starten. Alles voor volk en vaderland.

Doordat de Zwitsers hun duel tegen de VS gelijkspelen en daarna ruim winnen van Roemenië mag Colombia de tweede wedstrijd niet verliezen, willen ze kwalificatie in eigen hand houden. Het loopt allemaal anders. In de 35e minuut van de wedstrijd schiet de Amerikaanse middenvelder John Harkes de bal vanaf links over de grond richting het strafschopgebied waar de bij Willem II voetballende spits Ernie Stewart volledig vrij staat. In een uiterste poging een goal te voorkomen werpt Escobar zich in zijn vijftigste interland voor de bal en probeert deze met een sliding naast de goal te schieten. Het gaat faliekant mis. Escobar raakt de bal verkeerd, zet de Colombiaanse keeper Óscar Cordoba op het verkeerde been en ziet de bal in eigen doel rollen. Het is het enige eigen doelpunt van zijn carrière, maar de verdediger luidt met de eigen goal de tweede nederlaag van Colombia in: 1-2. Omdat de Roemenen in de laatste wedstrijd van Amerika winnen, doet de zege op Zwitserland (0-2) er vier dagen later niet meer toe. Colombia eindigt als laatste in de poule en kan naar huis.

Lees uit deze serie ook: de zaak Oscar Pistorius

Góóóóóól!

Op vrijdagavond 1 juli spreekt Andrés af met twee vrienden in discotheek El Indio in de populaire uitgaanswijk El Poblado in Medellín. Andrés heeft nog wat angst om zich in het openbaar te vertonen, maar de reacties van fans zijn opvallend positief: “Maakt niet uit Andrés, de volgende keer worden we wél wereldkampioen!” Hij ontspant zich en gaat met zijn vrienden Juan Galeano en Eduardo Rojo op in het feestgedruis. Het is gezellig, de mannen dansen op de dansvloer, drinken wat en Andrés deelt zelfs handtekeningen uit. Rond twee uur 's nachts slaat de sfeer om, wanneer een harde stem Escobar aanspreekt. “Hé, mister eigen goal, wat een geweldige eigen goal heb je gemaakt! Hoeveel hebben ze je betaald voor die treffer?” Het geroep komt van een paar tafeltjes verderop waar een groep mannen lachend naar de voetballer wijst. De tafel waar ze aan zitten staat vol met lege drankflessen en de mannen maken een beschonken indruk. Twee mannen voeren het hoogste woord, Juan Santiago Gallón en zijn broer Pedro David. De twee Colombiaanse drugshandelaren zijn in het gat gesprongen dat Pablo Escobar na zijn dood achterliet en verdienen grof geld aan de verkoop van cocaïne. Santiago heeft daarnaast ook een enorm gokprobleem en veel geld verloren aan de nederlaag van Colombia tegen de VS. Hij heeft nog een appeltje te schillen met Andrés en noemt hem publiekelijk een en corrupt. Escobar besluit erboven te staan en gaat niet in op de provocaties. Tegen sluitingstijd neemt hij afscheid van zijn vrienden en loopt naar de parkeerplaats achter de discotheek waar zijn grijze Honda Civic staat. Eenmaal daar blijkt dat de gebroeders Gallón hem gevolgd zijn. Ze halen hem in en richten hun vuurwapens op de voetballer, terwijl ook de andere leden van de groep zich rond Escobar verzamelen. Wanneer ze hem opnieuw beledigen is voor Escobar de maat vol. Hij bijt hen toe dat ze lafaards zijn en dat ze met zijn allen tegen één wel durven.

Lees ook: Egyptische voetbalheld plots 'terrorist' (VIDEO)

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal over de dood van Andrés Escobar? Je leest het verhaal van onze redacteur Dennis de Vos in editie 7 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.