Door: Martijn Haas
Misdaad

De 'vrouwelijke verkrachter' bestaat en ze heet Lisa Hauxwell

Ze heeft ontegenzeggelijk mannelijke eigenschappen. Zal iedereen beamen die een foto van haar ziet. Maar dat maakt het n...

Ze heeft ontegenzeggelijk mannelijke eigenschappen. Zal iedereen beamen die een foto van haar ziet. Maar dat maakt het niet per se logischer dat ze ook mannen heeft aangerand. Lisa Hauxwell is een verhaal op zich. Ze lust mannen rauw. Letterlijk. De hulpkamers zitten vol met slachtoffers die getraumatiseerd zijn door deze Engelse zedencrimineel. Het Britse televisieprogramma BBC Crimewatch zond deze week een documentaire over haar uit. Ze stond op de Most Wanted list van meest gezochte criminelen. Maar meteen na de uitzending begonnen de telefoons te rinkelen bij de politie. Hauxwell is daarna vrijwel meteen opgepakt in Nottinghamshire (GB). Zoals hier te lezen.

Supermarkt

De vrouw beleeft haar wildste dagen in de periode 2011 tot 2012. In die periode verkracht ze meerdere mannen en randt ze evenzovele mannen aan. Dan komt de politie haar op het spoor en duikt ze onder. Het aantal seksuele uitspattingen neemt af. Sindsdien wordt er lange tijd niets meer van haar vernomen. Zij lijkt een nieuw leven als man te zijn begonnen. Iets wat met haar strakke uiterlijke kenmerken en grote neus niet al te moeilijk moet zijn. Wie zij is en waarom zij tot haar daden is gekomen, daar bestaan nog veel vragen over. Vorig jaar komt ze weer in beeld als een oplettende medewerker van een supermarkt een foto van haar mee geeft aan de politie zoals die gemaakt is door de anti-diefstalcamera's. De politie wil haar oppakken maar dan is de vogel alweer gevlogen. De rechter veroordeeld haar ondertussen tot veertien jaar gevangenisstraf voor de zedelijke overtredingen die ze heeft begaan.

Man

Haar laatste adres was een flat in de Engelse stad Leeds. Maar die heeft ze op een bepaald moment verlaten. Crimewatch liet in de uitzending meerdere beelden zien van Hauxwell, als man en als vrouw. Ze heeft in het verleden het valse alias "Craig Hauxwell" gebruikt op momenten dat ze zich als man voor deed. De politie liet verder weten dat ze erg stottert. Diezelfde politie laat bij monde van hoofdinspecteur Yvonne Dutson weten dat er na de uitzending van Crimewatch twintig telefoontjes zijn binnengekomen met tips.

Vrouwelijke verkrachters- en aanranders lijken zeldzaam. Maar het tegendeel is waar. Uit een internationale studie komt naar voren dat een op de negen vormen van seksuele mishandeling door vrouwen komt.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws