Door: Y.M. Osterloh
Misdaad
3

De vermoorde moordenaar

Tweevoudig moordenaar Martin Kok werd op 8 december vorig jaar geliquideerd op de parkeerplaats van seksclub Boccaccio i...

Tweevoudig moordenaar Martin Kok werd op 8 december vorig jaar geliquideerd op de parkeerplaats van seksclub Boccaccio in Laren. Kok is niet de enige moordenaar die uiteindelijk zelf ook om het leven is gebracht. Panorama belicht een paar ‘collega’s’ van Kok. Over De moordenaar die spijt kreeg, De moordenaar die van zijn fiets geschoten werd en zes andere moordenaars die werden vermoord. Een GRATIS voorstukje van het coververhaal van de nieuwe Panorama.

Errol Kabak (geboren in 1967)
Vermoordde: in 1993 politieagent Iman Klaasen
Zelf vermoord: in 1998, in een gevangenis in Istanbul

De in Balikesir (Turkije) geboren Errol Kabak groeit op het einde van de jaren 80 in Amsterdam-West uit tot de leider van de zogenoemde Monksbende. De 17-koppige organisatie pleegt in een paar jaar tijd 41 overvallen, onder andere op postagentschappen en banken. De buit gaat vooral op aan hoeren en champagne. In 1988 wordt Kabak, dan 21, opgepakt en veroordeeld tot negen jaar. Hij belandt in de jeugdgevangenis in Zutphen, waar hij onder anderen met Martin Kok op de afdeling zit. Na anderhalf jaar ontsnapt Kabak alweer door op een klassieke manier de tralies door te zagen. Waar de bendeleider vervolgens verblijft is niet geheel duidelijk, maar in december 1992 duikt hij weer op als hij samen met Mike de W. en Celal D. een overval pleegt op een kantoor van de ABN Amro in Utrecht. De achtervolging die daarop volgt, loopt uit op een schietpartij tussen politie en de bankrovers bij het Residence Hotel in Vinkeveen. Daarbij komt de 41-jarige agent Iman Klaassen uit Wilnis om het leven: een kogel ketst af op zijn kogelwerend vest en doorboort zijn hals. De schutter is Errol Kabak, die zelf in zijn been wordt geraakt.

Lees ook: Kok joeg Mike twee kogels door het lijf

Justitie behandelt Kabak na zijn aanhouding als staatsvijand nummer 1. Hij wordt onder zware bewaking verpleegd in het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen en eenmaal weer hersteld, overgebracht naar de extra beveiligde gevangenis in Sittard. Nog tijdens zijn voorarrest weet Kabak echter opnieuw te ontsnappen. Samen met vijf andere gedetineerden gijzelt hij onder bedreiging van een scherp gevijlde pen en een stuk glas drie bewaarders. Daarna nemen ze de benen. In oktober 1993 wordt Kabak, die nog steeds onvindbaar is, bij verstek veroordeeld tot levenslang. Enkele dagen later wordt hij gesignaleerd bij de voetbalwedstrijd Ajax-Besiktas, maar de politie durft niet in te grijpen, omdat Kabak vuurwapengevaarlijk is en zich te midden van honderden voetbalfans bevindt. Juist door de massale aanwezigheid van voetbalsupporters weet Kabak alweer te ontsnappen. Vijf jaar lang weet de Nederlandse Turk uit handen van justitie te blijven. Pas in december 1997 wordt hij in Turkije gearresteerd. Kabak belandt in de Bayrampasa-gevangenis in Istanbul, mede omdat hij wordt verdacht van het smokkelen van duizend kilo hasj en tweehonderd kilo heroïne. Op 13 juli 1998 krijgt hij in die gevangenis een woordenwisseling met een medegedetineerde waarmee hij al enige tijd ruzie heeft. Die gevangene trekt een vuurwapen en schiet Kabak van dichtbij dood.

Lees ook: de moordbroers

Lees het in Panorama

Benieuwd naar ons complete dossier aan vermoorde moordenaars? Je vindt het artikel van misdaadverslaggever Timo van der Eng in editie 10 van Panorama, die vanaf morgen (8 maart) in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen of op Blendle lezen. 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws