Door: Redactie Panorama Fotografie:
Misdaad
2

De rol van 'Rooie' Ron de Jong in de bonnetjesaffaire

Ooit was ‘Rooie’ Ron de Jong de buitenlandman van de Delta-groep, die containers vol Colombiaanse wiet door...

Ooit was ‘Rooie’ Ron de Jong de buitenlandman van de Delta-groep, die containers vol Colombiaanse wiet door zijn handen liet gaan. Ooit was Ron bevriend met mannen als Stanley Hillis, Johnny Mieremet en Sam Klepper. Ooit was De Jong zo rijk dat hij het geld niet meer telde maar woog. En dan maak je dingen mee. Een nieuwe serie verhalen daarover.

Kijk, de bonnetjesa aire is de affaire waardoor vier politici van de VVD moesten aftreden: Anouchka van Miltenburg, Fred Teeven, Ivo Opstelten en Ard van der Steur. Er is veel over geschreven, maar in het kort gaat het over een deal tussen destijds officier van justitie Teeven en een crimineel. Die crimineel kreeg geld mee en de Belastingdienst werd hier buiten gehouden.

Wat velen niet weten is dat ik het verhaal rond deze deal heb gegeven aan Bas Haan van Nieuwsuur en aan Panorama. Ik zal nu eens mijn kant van het verhaal over deze onthulling vertellen.

Zoals sommigen weten, word ik nog weleens gehoord over mijn rol in de IRT-affaire, die begin jaren negentig speelde. Lang geleden misschien, maar er lopen over die affaire nog steeds zaken tegen mij. Op een van deze hoorzittingen achter gesloten deuren had ik wat documenten over de deal van de bonnetjesaffaire bij mij gestoken. Ik haalde op een gegeven moment die papieren uit mijn colbert en overhandigde deze aan de vrouwelijke rechter-commissaris. Ik wees haar op de passage waarin staat dat de Belastingdienst buiten schot moest worden gehouden. Zij vroeg meteen hoe ik aan deze documenten kwam. “In mijn zoektocht als journalist kom ik soms mooie stukken tegen,” antwoordde ik.

De officier van justitie was ook aanwezig in het gesloten kabinet. Die riep meteen dat hij niet over dit soort ultrageheime stukken kon beschikken. Dat zal allemaal best, maar mijn advocaat en ik wilden zo duidelijk maken dat er in die tijd bij justitie meerdere afspraken waren tussen hemel en aarde.

Iedereen zwijgt daar altijd over of heeft ineens last van geheugenverlies of kijkt de andere kant op... Dat terwijl ze allemaal het schaamrood op de kaken zouden moeten krijgen. Maar papier is geduldig, zeg ik altijd.

Wil je het hele verhaal lezen over Rooie Ron? Bestel de nieuwe Panaroma hier of lees het artikel op Blendle.