Door: Redactie Panorama
Misdaad
4

De opkomst en ondergang van de Brabantse drugssmokkelaar Johan V.

In de nacht van 25 op 26 maart 2017 klinkt in de Ouwer in Etten-Leur een harde knal. Buren die buiten gaan kijken zien h...

In de nacht van 25 op 26 maart 2017 klinkt in de Ouwer in Etten-Leur een harde knal. Buren die buiten gaan kijken zien hoe de villa van Johan V. in lichterlaaie staat. Hij is vlak voor de brand veroordeeld tot vier jaar cel voor smokkel van cocaïne in de zaak met de corrupte douanier Gerrit G. Heeft hij medeverdachten het vuur wat te na aan de schenen gelegd, of speelt er iets anders?

“Als de wind verkeerd staat, hangt hier echt geen fijne lucht,” zei een bewoner van de Ouwer een paar weken na de brand. Die stank is inmiddels grotendeels verdwenen, maar de uitgebrande villa biedt ook in de zomer van 2017 nog een troosteloze aanblik. Een rotte kies in een verder zo keurige straat. Het is moeilijk niet even te denken aan villa Zonnedael van de familie Flodder. Inmiddels zijn de rookwolken opgetrokken, maar wat gaat er schuil achter deze aanslag? Zijn de Dominicaanse vrouw van Johan en haar dochtertje aan een dodelijke ramp ontsnapt, of was het geen toeval dat er op het moment suprême niemand in huis was? Johan zelf had een alibi: hij zat vast.

Niet alleen deze villa kent een tamelijk bewogen geschiedenis, eigenaar Johan is ook iemand die zijn pappenheimers kent en omgekeerd. Voor alle duidelijkheid: we hebben het hier niet over Johan ‘de Hakkelaar’ V. Dit is een andere Johan V. In een tamelijk ver verleden zien we deze gewezen internationale vrachtwagenchauffeur in Libanon. Dat land speelt in de nu al jaren slepende smokkelzaak in de Rotterdamse haven een cruciale rol. In december 2013 werd in die haven een container ontdekt met ruim 300 kilo cocaïne uit Zuid-Amerika. Een zaak die vooral zoveel opzien baart doordat in dit dossier op 1 januari 2014 een onschuldige burger werd vermoord: GGZ-directeur Rob Zweekhorst uit Berkel en Rodenrijs. De aanslag was eigenlijk bedoeld voor zijn buurman, een betrokkene in de smokkelzaak. De andere reden dat de zaak zoveel aandacht krijgt, is de ontmaskering van Gerrit G., een douanier die jarenlang het sein op groen zette voor ‘besmette containers’. Deze Gerrit G. werkte onder anderen voor René F. uit Schiedam, de spil in de douanezaak, die een dubbelleven leidde, met een gezin in Schiedam en een vrouw in Libanon. 

Twee bruiloften

In april 2013 waren er twee bruiloften in Libanon. De één westers, groots en meeslepend. Die was van René F., met een dochter uit een schatrijke Libanese familie. Er was één heikel punt: de genodigde Nederlanders moesten wel hun mond houden. René was nog getrouwd met zijn in Schiedam wonende Nederlandse wettige echtgenote, zij mocht van niets weten. De bruiloftsgasten moesten zeggen dat ze naar een ándere bruiloft waren geweest. 

Daar hielden de meesten zich aan. Het was namelijk een bruiloft van koninklijke allure. Tal van hoogwaardigheidsbekleders en topartiesten, plus de hele Libanese jetset, waren van de partij. Het weelderige buffet kende een bijzondere afloop: nadat de gasten ervan hadden genoten, mocht de plaatselijke bevolking (honderden mensen, die een hele tijd buiten de hekken hadden staan wachten) zich tegoed doen aan de restanten. Dat was niet weinig.

René F. had zijn Libanese bruid ontmoet in het huis van bewaring De Koepel in Haarlem, toen ze daar op bezoek kwam bij haar vader. Zij was toen nog wat te jong, maar ze was smoorverliefd op René F. Zeg dan maar eens nee als man. Het duurde nog geruime tijd voor er sprake was van een serieuze relatie: ze onderhielden een tijd lang vooral telefonisch contact. 

Toen René vrijkwam en samen met Johan V. in Libanon in hasjzaken ging, kwamen ze als vanzelf bij de vader en bij het mooie meisje terecht. Het vervolg van dit sprookje van duizend-en-één kilo hasj is die droombruiloft. Het was voor de Nederlandse gasten overigens niet zo heel moeilijk om te zeggen dat ze naar een andere bruiloft waren geweest. Want die was er ook. Een paar dagen later. Een Libanees uit Etten-Leur trouwde met een Libanese schone en ook dat was een geweldig feest, maar dan anders. Misschien wel veel interessanter om mee te maken: een traditioneel Libanees bruiloftsfeest. Een van de Nederlandse hoofdgasten was Johan V. ook uit Etten-Leur. Hij was de huisvriend van de Libanese familie. De halve Rotterdamse onderwereld was daar, wordt gefluisterd.

Dit is een voorstukje uit het blad. Wil je het hele verhaal van Hendrik Jan Korterink lezen? Koop dan de nieuwe Panorama hier, of lees het op Blendle.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws