Door: Martijn Haas
Misdaad

De nieuwe bende van Oss handelt in xtc en in Scorpions

De Bende van Oss is nog altijd een begrip in de onderwereld- en daarbuiten. De term is min of meer een verzamelnaam voor...

De Bende van Oss is nog altijd een begrip in de onderwereld- en daarbuiten. De term is min of meer een verzamelnaam voor verschillende criminele groeperingen die in de loop der jaren in Oss en omgeving actief zijn geweest. Vandaag staat een groep uit dezelfde regio voor de rechtbank. Zijn zij de erfgenamen van deze criminele lokale bende? Of zit het anders? Inzet: een grote wapen- en drugsvangst in het najaar van 2015. De vijf lopen op 23 oktober 2015 tegen de lamp als de politie een inval doet in een loods bij Geffen.

Op die bewuste plek vindt de politie een grote hoeveelheid chemicaliën voor het maken van synthetische drugs, maar ook acht automatische Scorpion-vuurwapens, verstopt in een aanhanger. Justitie noemt de mannen doorgewinterde criminelen die zowel in drugs als in wapens handelen. De grondstoffen voor de drugs halen ze voornamelijk in België. Eén van de laboratoria is gevestigd in Schaijk. Dat lab is al eerder, op 3 oktober 2015, ontdekt.

Drie van de vijf verdachten komen uit Geffen, de andere twee wonen in Niftrik en Oss. Niftrik is een klein dijkplaatsje aan de Maas, aan de Gelderse kant van de rivier. Vlakbij Ravenstein, waar destijds de opnamen voor de film De Bende van Oss zijn gemaakt.

Via de openbare Twitter-account van Brabants Dagblad-verslaggever René van der Lee lezen we vandaag een beetje mee met wat er zoal in de rechtszaal naar voren komt.

Effe kort citerend uit die tijdlijn: de bende verzamelt in het sfeervolle Café Babbels in Heesch. Een bendelid zegt in de rechtszaal dat hij dacht dat de chemicaliën die hij in België ophaalde in Leuven voor schilderactiviteiten bedoeld waren. De Scorpion-wapens zouden via een Pools persoon naar Nederland zijn gekomen. Een van de verdachten zegt dat telefoongegevens over 'wapens' eigenlijk verwijzen naar zijn hobby: kleiduivenschieten. De politie kreeg ook melding dat verdachten contact hadden met No Surrender MC over doorverkoop synthetische drugs.

Wordt vervolgd...

 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws